Главата на Римокатолическата църква папа Франциск отслужи традиционната литургия в навечерието на Рождество. Той призова хората да забравят материализма и да се обърнат към милосърдието, съобщава бтв.

В реч пред поклонниците, събрали се в базиликата „Свети Петър” във Ватикана, папата призова жителите на развитите държави да живеят по-скромно и да не държат толкова на материалното.

Той осъди огромната разлика между богатите и бедните страни, като подчерта, че бедността, в която е роден Божият син, трябва да ни накара да потърсим истинския смисъл на живота.

„Докато влизаме в яслата, усещайки в нежната бедност на новороденото божие дете нов аромат на живота, нека да се запитаме: Наистина ли се нуждая от всички тези материални предмети и сложни формули за живот? Мога ли да мина без тези излишни луксове и да водя по-скромен живот?”, призова папа Франциск.

По думите на Светия отец Рождество ни показва, че трябва да живеем не за да „поглъщаме и трупаме, а да споделяме и даряваме”.

Вярващи от цял свят се събраха и в църквата „Рождество” във Витлеем, смятан за родно място на Иисус Христос, за да чуят среднощната коледна литугрия, отслужена от изпълняващия длъжността патриарх на Ерусалим – архиепископ Пиербатиста Пицабала.