В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха, сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия.

Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 4 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3, съобщава бтв

Най-големи стойности в столицата са регистрирани в станциите в „Павлово“ и „Хиподрума“. Близо три пъти над нормата е запрашаването в Шумен.

Буферните паркинги на метрото в София ще са безплатни за всички, които оставят колите си и използват градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Удължава се въведената вчера мярка заради регистрираните завишени нива на фини прахови частици, съобщиха от Столичната община.

Екипи на Столичен инспекторат продължават проверките за нерегламентирано горене на отпадъци в кварталите. Патрули на КАТ-Пътна полиция ще спират автомобили за проверка с мобилни газ-анализатори, които отчитат нивата на отработените газове.