Днес е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. Датата е подбрана, тъй като на този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Аушвиц в Полша.

„Аз бях първото поколение, което не помнеше войната. За нея се говореше непрекъснато. Днес масово хората не я помнят и това е една от огромните причини за деглобализацията в днешно време и за настъпващия популизъм”, коментира в „Тази събота и неделя” бившият външен министър Соломон Паси.

„На днешния ден преди девет години бях в Аушвиц, за да го разгледам. На седмата минута замръзнах от студ и си зададох въпроса как тези хора са успели да оцелеят, облечени само по пижама”, разказа Паси.

По думите му там се пазят смазващи картини на ужасите от Втората световна война.

„Тези неща всеки ден трябва да се разказват на децата, за да не се повтаря като събитие. Нашите деца трябва да отидат там и да видят”, на мнение е Соломон Паси.

Според него демокрацията дава страшно много дефекти и един от тях е, че Хитлер е дошъл на власт по демократичен път. По думите му това не е изключено да се повтори.

„Това, което нашият народ направи за спасяването на българските евреи можеха много други народи да направят. Българите показаха, че фашизмът не е бил толкова силен. Просто Европа е била много уплашена”, смята Соломон Паси.