На днешно заседание на Смолянския съд, което реално беше и първото заседание по делото за насаждане на етническа омраза и радикален ислям срещу Ефрем Моллов, Патриотите от ВМРО се събраха пред съда и по този начин дадоха подкрепата си към институцията.

За пореден път лицето Ефрем Моллов – разпространител на езика на омразата не присъства на делото. Моллов не се яви пред българския съд, при положение че е с мярка за неотклонение. Това е недопустимо. Неявяването му е пореден акт на неуважение към съда и към държавата!

Адвокатът на Моллов е поискал делото да се гледа по съкратената процедура и е заявил, че довереникът му си признава вината. Насаждането на религиозна омраза и нетърпимост представлява престъпление по чл. 164, ал. 1 от НК, а наказанието е лишаване от свобода до четири години или пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

За да бъде уважен този иск за съкратена процедура, обаче, е необходимо обвиняемият да присъства лично.

Смолянският съд е дал ход на делото. Опасенията на ВМРО са, че на следващото заседание този българофоб ще поиска то да се води по съкратената процедура, което автоматично ще му докара присъда под минимума.

Следващото заседание ще бъде на 12 февруари 2019 г., на което ние, Патриотите от ВМРО, отново ще бъдем там, за да продължим да даваме подкрепата си на съдебната институция, защото този човек трябва да бъдем съден за своите действия, а именно разпространяване на радикална идеология.

Припомняме, че историята на прокурорската преписка започва през 2013 г. и е образувана по сигнал, че лицето Ефрем Моллов, който чрез книгата си „Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците“, е проповядвал дискриминация и етническа омраза спрямо българите.

Лицето Ефрем Моллов е добре познат в Смолян и областта с езика на омразата си и своята открита нетърпимост и агресивни проповеди срещу християнската религия и българския етнос.

Ние, Патриотите от ВМРО, винаги твърдо сме се обявявали за борбата с радикалния ислям. Точно по тази причина внесохме и законопроект за вероизповеданията, който, обаче, се саботира от лица и партии, заиграващи се именно с тези толкова деликатни и опасни теми.

На 12 февруари 2019 г. отново ще бъдем пред Смолянския съд. ВМРО кани всички граждани, които искат да подкрепят каузата в борбата срещу верската радикализация, да дойдат и да покажат за пореден път своята подкрепа към съдебния състав по делото.