Един добър резултат на европейските избори за ГЕРБ ще даде тласък за оставането им в изпълнителната власт, за продължаването на конструкцията и вероятно би им дало шанс до местните избори, прогнозира пред БНР политологът Петър Чолаков.

"Основната задача на опозицията ще бъде да не дадат възможност на ГЕРБ да „доплува“ спокойно до европейските избори през май. Всяка възможност ще се използва – всеки скандал, всяко колебание", смята политологът. Той прогнозира неспокойна година, която ще продължи скандалите от втората половина на 2018 г.:

„Годината е критична не само за Борисов, а въобще за политическата система и за това накъде ще вървим не само ние, но и членките на ЕС. ГЕРБ вече е 10 години начело на държавата с различни правителства и известни прекъсвания и все по-често хората си задават и ще си задават въпроса – какво свърши ГЕРБ през тези години“.

За 30 години за много хора в България като че ли социализмът продължава да присъства, изказа мнение Петър Чолаков и обясни:

„И преди 89-та година, и след това като че ли има една мечта, която много хора ги обединява – това е мечтата ако не ти, то поне децата ти да отидат в чужбина, да се изучат и да останат там. Ние сме патриоти, но на „другата България". 30 години след 89-та година какво се промени и какво не се промени? Очевидно е, че се промениха доста неща в положителен план. Страната е член на НАТО и ЕС. Има много позитивни промени. От друга страна обаче в някакъв смисъл някои от недъзите на социализма останаха, а те са в това, че например този идеал, който има за пазарната икономика – че трябва да се реализира най-работливият, най-предприемчивият и т.н., много често като че ли не се случва“.

Чолаков подчерта, че шуробаджанащината продължава да бъде водещ принцип в много отношения. Според него трагедията край Своге, както и ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" са откроили проблемите в начина на възлагане на обществени поръчки. Той постави и редица въпроси, свързани със съдебната система. По думите му хората все повече ще си задават подобни въпроси.