Спечелихме малка междинна битка, обясни евродепутатът от БСП – Петър Курумбашев в предаването „Тази сутрин” по bTV за гласуването на пакет "Мобилност" в европарламента миналата седмица.

Трябва да направим коалиция от държави единомишленици срещу плана "Макрон” и срещу Пътния алианс (в който влизат Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Норвегия и Швеция), посочи още Курумбашев.

„Оттук нататък не само да гледаме какво прави т.нар. Пътен алианс, а да се обединим с държавите, които не са съгласни с промените предложени в проекта "Мобилност", като Полша, Румъния и др.“, каза евродепутатът. Той посочи още, че и държави от периферията са на нашата позиция.

По думите му в четвъртък ще се реши дали тази тема влиза в пленарна зала. „Навреме бяха писмата на президента и премиера до Антонио Таяни да се отложи гласуването за следващия европарламен”, отбеляза още евродепутатът.

Петър Курумбашев съобщи, че в БСП предстои да се направят номинации за водач на листата за евродепутати и уточни, че от февруари ще стартира реденото на листите.