Аз встъпих в длъжност на 22 януари и на 28 връчих на представителите на БСП мандат за съставяне на правителство. Във всички големи градове имаше масови демонстрации, искрено се страхувах, че сме на ръба на гражданска война. Това си спомни президентът Петър Стоянов в предаването „Лице в лице” по bTV по повод събитията от 4 февруари 1997 г., довели до връщането на мандата на БСП.

„Тогава пред камерите и журналистите казах на социалистите, че искрено се надявам да не изпълнят този мандат”, посочи още Стоянов.

„На 4 февруари сутринта представители на БСП пристигнаха с папка с готов състав на правителство, бях смутен от този факт, защото трябваше да внеса папката в парламента, където имаха мнозинство. Втори мандат на БСП означаваше демонстрациите да продължат и имаше опасност от гражданска война. Тогава не взех папката и им казах, че не мога да направя това, бях на ръба на конституционните си права, чудейки се как да постъпя. Свиках КСНС, на съвета всички партии се изказаха против правителство на БСП и тогава социалистите върнаха мандата”, разказа още президентът от от 1997 г. до 2002 г.

„Това беше закъснял отказ, но все пак отказ”, посочи президентът Петър Стоянов.

По думите му, макар и закъснял, това е жест от страна на БСП, който трябва да се оцени. Според него така се е отворил пътят на България към съставяне на служебен кабинет, нови избори и страната ни е сменила посоката.

„Назначих служебния кабинет с цел да влезем в ЕС и НАТО, това не бяха само мои назначения, съгласувах назначенията с Иван Костов, който после стана премиер", спомни си още Петър Стоянов.