Лошите спомени се забравят сравнително лесно, а е хубаво те да се напомнят от време на време, за да не се забравят. Зимата на 1997 година се случиха много структурно-определящи промени, имащи огромно значение за прехода. България тогава се приобщи към останалите държави от Източна Европа и тръгнахме по пътя към Европейския съюз и НАТО.

Това каза в предаването по БНТ "Панорама" президентът за периода 1997-2002 година Петър Стоянов. "В момента чувам все повече въпросите - дали не сбъркахме като влязохме в ЕС? Дали не сбъркахме пак империята? Няма такова нещо. Не сме сбъркали в нищо. Според мен не е сгрешен моделът на европейската демокрация, а ние се опитваме да го побългарим и грешим някъде. Тези 45 години комунизъм бяха много тежки за България. Ние не можем още да се оттървем от тези тъмни времена. Българинът загуби своето трудолюбие, честност, почтеност благодарение на тези 45 години", категоричен беше той.

"От много векове се говори за залез на Европа. Европа е майката на всички световни идеологии, но никога не е родила религия. Независимо от всичко европейската цивилизационна система ръководи света. На мен Великобритания ще ми липсва, но Европа ще продължи да съществува, въпреки Брекзит. В днешно време ни липсват лидерите - и в България, и в света", каза още Петър Стоянов.