Страната ни става жертва на двойни стандарти в ЕС заради начина, по който се води външната ни политика. Един от най-явните примери е Шенген. До сега всички приети в зоната държави са го сторили, след като са покрили единствено техническите изисквания за това. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка. „Процеса за влизане в Шенген завършва с единодушно гласуване в Съвета на ЕС, където се търси подкрепата на вътрешните министри на отделните държави. До сега ние не сме получили единодушна такава, въпреки че имаме пет гласувания в наша полза в Европейския парламент. За това считаме, че е лично работа на нашия кабинет да си осигури подкрепата на тези две или три държави, които вече няколко години ни блокират“, посочи тя.

Според Заячка България е жертва на двойни стандарти в Обединена Европа и по отношение на енергийния си сектор. Тя бе категорична, че е недопустимо в ЕС да се говори упорито, че „Северен поток“ е икономика, а в същото време да се твърди, че „Южен поток“ бил зависимост на Българи от Русия. „Наблюдаваме и други такива недопустими сравнения. Унгария например също строи ядрени реактори, но пак се твърди, че там това е икономика, а нашата централа в Белене необосновано се определя като зависимост. Ето и последния пример с „Турски поток“. Премиерът на Гърция замина за Москва за да си защитава интересите на държавата си. Очевидно за него това е икономика, а за нас това се определя като зависимост, включително и то от зам.-държавния секретар на САЩ, който беше на посещение в страната ни“.
„Все пак тук е мястото да поздравим премиера и президента, които се вслушаха в нашите предложения и защитиха институционално позицията на АБВ, в която посочваме, че ние сме за диверсификацията, но само ако тя е на базата на конкурентното начало, отворените процедури, прозрачността и икономическата изгода за страната ни“.

В заключение председателят на АБВ-Младежи посочи, че ЕС проявява сериозни двойни стандарти и по отношение на организирането на националните референдуми в различните държави членки. „ЕС не се намеси в шотландския референдум за независимост през 2014 г., нито пък в Брекзит. В същото време Юнкер свика специална пресконференция по гласуването в Гърция, свързано с предложенията на кредиторите на страната. Намеса, която очаквано доведе до точно обрания на търсения от него резултат. Най-яркия пример за тези намеси обаче е референдума в Македония. Там се изсипаха множество лидери на ЕС, но въпреки всичко резултата е нов провал за техните намерения. Т.е. всеки път когато ЕС реши да се намеси във вътрешните работи на една държава, в нейните референдуми, резултата е винаги провал“, посочи тя. По думите й последния пример е свързан с натиска да се признае без никакви правни основания правото на Косово да има собствена армия, което поставя целия регион в риск от война.