Признаването на правителството на Венецуела е правен абсурд, защото в международното право се признават държави, а не правителства и не държавни глави. Всичко останало е груба външна намеса във вътрешната политика на суверенна държава. Това заяви на пресконференция председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка и апелираме българското правителство да заеме категорична позиция за ненамеса на ЕС във вътрешните работи на Венецуела.

„По видими причини Венецуела не е най-близката страна до ЕС, но в последната седмица ставаме свидетели на ултиматуми и заплахи и на все по-голяма намеса във вътрешните ѝ работи от страна на ЕС. От ПП АБВ настоявахме на 30 януари по време на срещата на външните министри в Брюксел, българското правителство да апелира за умерена позиция. Но тогава единствено, благодарение на Италия, която блокира общата позиция, ЕС не се намеси във вътрешните работи на Венецуела. От АБВ апелираме нашето правителство категорично да вземе позиция, че военна намеса във Венецуела е недопустима. Апелираме отново за мир, за диалог, за ненападение, за ненамеса във вътрешните работи – това не е в полза нито на ЕС, нито на която и да е друга държава“, каза още тя.

С гласуването си в Европарламента относно Венецуела евродепутатите от БСП показаха, че ръководството на социалистическата партия е без позиция, коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„С гласуването си Европейският парламент всъщност по един много груб, вандалски начин се намеси във вътрешните работи на суверенна държава. Много е странно гласуването на евродепутатите от БСП. Всъщност, с това си гласуване те показват, че единственото, което силно и убедително могат, е да се колебаят. Четирите депутати на БСП са материализирали четирите възможни гласувания – „за“, „против“, „въздържал се“ и „неучастващ в гласуването“. Такова поведение за една група народни представители е абсурдно. Това показва, че ръководството на социалистическата партия е било без позиция или не е потърсена позицията от евродепутатите. Това поставя под въпрос способността да се влияе в ЕП за едни аргументирани отстоявания на принципи, които да гарантират мира и спокойствието във всяка една държава“ .