С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който се постави началото на проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", съобщава бТВ.

През целия ден остава отворена изложбата "Необозримо за Кольо К.", която представя разноликото творчество на известния пловдивски творец Кольо Карамфилов.

От 10 до 12 ч. в Градската художествена галерия програмата е посветена на децата, които вдъхновени от творбите на Карамфилов, ще имат шанс да изработят своя творба.

Децата са в центъра на програмата в експозиция "Енчо Пиронков", където отново ще рисуват под напътствието на художник и в експозиция "Мексиканско изкуство", където е подредена изложбата "Януари - месец на Радичков".

"Живата планета" е мотото на проект в Природонаучния музей в Пловдив, където има изложба с вход свободен за деца и организирани занимания (при хубаво време) в Дондуковата градина. В Историческия музей, чрез пътуващата изложба "Евридика", "Музейка" ще разкаже на малчуганите най-популярните открития от 19 и 20 век. В Етнографския музей ще се състои детска работилница към изложбата "Песента на дървото" на тема "Как да измайсторим музикален инструмент".

LUCKY ДОМ НА КИНОТО ще отвори врати с детска филмова програма за най-малките и с вход свободен за деца. Детска ще бъде програмата в НБ "Иван Вазов", където е експонирана изложбата "Кирилица", която включва образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека.

Програмата на открита сцена "Ядрото" в Капана, през целия следобед ще представя джаз, фолк и етно музика с участието на Теодосий Спасов. От 19 ч. е началото на постановката "Мария от Буенос Айрес", което е премиера за България на танго опера от Астор Пиацола и е със специалното участие на Люси Дяковска.

*Снимка: btv