Динамиката на битовата престъпност в София се променя значително с идването на празничните дни, стана ясно от думите на началника на „Криминална полиция” в СДВР комисар Ангел Бадънков в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му обикновено „има значителен спад” на кражбите на автомобили, но при домовите кражби, „ако през септември се извършват по 3 на ден, през декември са 6”. Причината е отсъствието на собствениците.

„Винаги се действа по информация”, подчерта Бадънков. Престоят на бандитите в жилището никога не е повече от 5 минути, като това в някои случаи значи, че те знаят даже къде се намират ценностите.

„Ние имаме около 35% разкриваемост при домовите кражби. За някои са малко, за някои са много, за мен са много”, призна полицейският началник, като обясни, че често извършителите на голям брой посегателства влизат в затвора само за едно от тях.

По-големият проблем, че там не се поправят: „Тези хора имат престъпно съзнание, те никога няма да се превъзпитат – той никога няма да работи за 1000 лв. на месец, ще изкарва по 1000 лв., но от престъпна дейност”.