Всеки втори българин, използващ смартфон, не ограничава по никакъв начин или отказва достъп до своите лични данни за приложенията, които е инсталирал. Точният дял е 49%, става ясно от проучване на европейската статистическа служба Евростат.Така България се нарежда на второ място по този показател в ЕС, изпреварвана само от Чехия, където този дял е 67%. Третото място в своеобразната класация си поделят Кипър и Обединеното кралство (с по 43%), предава Investor.bg.

За сравнение – едва 10% от потребителите на смартфони във Франция никога не са ограничавали достъпа до данните си, следвани от Германия (16%), Холандия и Люксембург (по 17%).През 2018 г. 75% от гражданите на ЕС на възраст между 16 и 74 години са използвали смартфон за лични цели. Въпреки това 28% твърдят, че когато използват или инсталират приложение на смартфона, те никога не ограничават или отказват достъпа му до лични данни. 7% от потребителите на смартфони в ЕС дори не са знаели, че е възможно да ограничат или откажат достъп до личните си данни при използване или инсталиране на някакво приложение на смартфона си.

По-малко от половината (43%) от потребителите на смартфони поясняват, че разполагат със система за сигурност, която е била автоматично инсталирана или предоставена с операционната система на техните смартфони. Още 15% са се абонирали за антивирусна или друга система за сигурност, или са използвали такава, която е била инсталирана от някой друг. Данните са публикувани на 28 януари, деня за защита на данните. Този ден бележи годишнината от „Convention 108“ на Съвета на Европа относно защитата на личната информация. Нейната цел е да повиши осведомеността и да насърчи защитата на личния живот и данните и да информира гражданите за техните права и добри практики, така че да им се даде възможност да упражняват по-ефективно тези права.