Случаите от последните дни на циганска престъпност срещу медици и обикновени хора в малките населени места са поредните примери, които показват, че има спешна нужда от концепция на държавата за справяне с проблема. Затова и ВМРО – Българско национално движение призовава заинтересованите и служебно ангажирани лица за действия в спешен порядък.Вчера вечерта евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки написа в своята Фейсбук страница гневен текст по повод поредния случай на циганско нападение в покрайнините на град Враца. Отново нападнат човек, у дома си. Джамбазки казва:

Отвратително. Гнусно. Нагло. Вчера във Фейсбук страницата си споменах за поредния епизод на циганската престъпност, при която циганин нападна медик в Нова Загора. Днес виждаме поредния епизод от наглата сага във филма „Циганският въпрос“.

Мерките, предложени преди повече от седмица вицепремиера Красимир Каракачанов, са широко дискутирани и от политиците, и в обществото. Много граждани и организации писаха на Каракачанов с предложения за допълнения към т.нар. Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България.

Документът е предоставен и на ресорните министри. След като те внесат своите предложения, предстои Концепцията да бъде поставена за обсъждане и приемане от Министерския съвет.

За осъществяване на мерките, които са залегнали в стратегията, вицепремиерът Красимир Каракачанов ще поиска законодателни промени - въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане под стража“ в структурите на МВР за извършени административни нарушения. Ще предложи на депутатите също да бъде разширен обхватът на неизбежната отбрана, както и създаването на доброволни отряди по места.

Като конкретни стъпки по превенция на престъпността в стратегията на ВМРО е записано:

· Повишаване на контрола на изкупуването на метали и др. суровини с неизяснен произход.

· Проследяване на процесите на радикализация, вкл. религиозна, и други външни влияния, застрашаващи националната сигурност със специален фокус гетата.

· Мерки за преустановяване на саморазправата при инциденти, вкл. превантивни кампании за създаване на навици сред циганското (ромското) население да се търсят правоохранителните органи (полиция) при възникване на инциденти.

· Разграждане на клановите структури и намаляване на влиянието на главатарите им върху процесите в гетата – икономически, социални, криминални, политически и пр.

· Стриктно прилагане на действащите санкционните механизми по отношение на продажбите на деца, телефонните измами, джебчийските кражби, просията и други престъпения, вкл. механизмите за установяване на произхода на средствата за придобиване на големи недвижими имоти и друго имущество от лица, без декларирани доходи.

· Приобщаване на почтени и образовани лица от циганската (ромската) общност към дейността по опазване на обществения ред.

Ето защо държавата ни има спешна нужда от т.нар. Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България. Ние от ВМРО няма да спрем да настояваме за нея, защото тези престъпления, които станаха ежедневие трябва да спрат.