Четирима от петимата задържани при акция в сряда корумпирани полицаи от столичното 4-то Районно управление на полицията, вече са с повдигнати обвинения, това съобщиха на нарочна пресконференция от Специализираната прокуратура днес.

Дейността на заловените служителите от сектор "Икономическа полиция" в поделението се изразявала в изнудването на десетки малки търговци в района. Те били принуждавани да плащат т.нар. "такса спокойствие", за да не се извършват полицейски проверки, както и за да бъдат предупреждавани за предстоящи такива.

Става дума най-вече за наргиле-барове, автокъщи, питейни заведения и търговски магазини, това заяви административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Петров обясни, че повдигнатите обвинения са за участие и ръководене на организирана престъпна група, за търговия с влияние, а също и за измама.

Наблюдаващият прокурор по делото обясни, че все пак не всички служители от икономическия отдел на столичното 4-то Районно управления на полицията са част от организираната престъпна група.

Прокурорът обясни, че към момента има достатъчно събрани доказателства, включително и разпити на свидетели, които поддържат тезата на обвинението. Разследващите са започнали и преглед на имотното състояние на задържаните лица и на членовете на техните семейства, тъй като по делото било установено, че те са демонстрирали силно завишен стандарт на живот.

Действията на групата са от началото на 2017-та година, като следенето им от властите е стартирало през ноември 2018-та.