Чрез екстремна операция през водите на река Места започна възстановяването на счупен електрически стълб, който остави за пет дни без ток няколко населени места в района на Банско и Разлог, съобщава БНТ.

Заради силния снеговалеж над 60 стълба в района бяха счупени в края на миналия месец.

Сложният релеф затрудни екипите на електорразпределителната компания и това забави подмяната съоръженията с около две седмици.

До мястото, където трябва да се монтира новият електрически стълб, няма път, теренът е стръмен и единственият начин е прекосяването на река Места. Затова днес се наложи с рафтинг лодки специалистите да пренесат през реката инструментите, с които ще се сглобява стълба.

Станимир Станимиров, алпинист: Сложността идва от релефа , от стръмното, височината на стълба, където трябва да се качи, защото това не са малко килограми.
Алпинисти се заеха с монтирането на стоманено въже, по което да се прехвърлят през реката тежките части от стълба. Те ще бъдат сглобени и монтирани на ръка на място, тъй като техника не може да достигне до терена.

Станимир Станимиров, алпинист: Опъва се стоманено въже, а не алпийско, защото лонгацията му, разтегливостта на въжето, е по- малка и може да издържи доста килограми, тъй като една секция, както казаха от ЧЕЗ, е 350 кг.
От електроразпределителното дружество казаха, че извършват редовно профилактика на съоръженията, за да избегнат тежки аварии.

Васил Василев директор на Дирекция „Експлоатация и поддържане:.Продължаваме да работим по подмяна на стълбове, които са както в случая на по- екстремни места и е необходимо да се създаде по- сложна организация. Като тези електрически стълбове или електропроводи осигурят алтернативно или резервно захранване.
Жителите на село Елешница ще съберат подписка и обмислят варианти да поискат обезщетения от ЧЕЗ, заради липсата на ток пет дни.