За първите 9 месеца на годината от "Пътна полиция" са установили над 6 000 шофьори без книжки по пътищата на страната. Често нарушение е и предоставянето на автомобил на хора, които нямат право да шофират. На този фон данните показват, че от началото на годината ранените на пътя са над 6000, а загиналите малко над 450.
 
От ''Пътна полиция'' признават, че не са един или два случаите, при които коли се дават съзнателно на неправоспособни шофьори. За подобно нарушение регистрацията на превозното средство се прекратява от половин до една година. След това това собственикът трябва да изкара нови регистрационни номера. Освен това санкцията е от 100 до 300 лева.
 
"Повече от 800 са случаите, при които вече има издадено наказателно постановление, говорим за 9-те месеца на тази година, то е влязло в сила и вече текат процедури по заплащане на дължимите глоби или предаване на некоректните длъжници към НАП'', заяви инспектор Мария Ботева пред БНТ.
 
По данни на МВР от началота на годината общият брой на установените неправоспособни водачи е над 6 000. Най-голям брой санкционирани има в София, Пловдив и Бургас.