Управляваме кризата, управляваме противоепидемичните мерки. Това каза в студиото на "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

5 месеца има стабилен спад на безработицата, като в момента без работа са 222 518 души, отчете тя. По думите ѝ усещането за изпускане на ситуацията се дължи на естественото безпокойство на всички, тъй като пандемията не е позната. В момента имаме 5800 души, които се лекуват, за последните дни 5700 са оздравелите. 60 млн. лева са изразходвани за допълнително материално стимулиране на лекарите на първа линия, каза Сачева.

В значителна степен пандемията е трудна за управление, защото е трудна за прогнозиране, допълни тя. Детски добавки ще има за всички, през директни плащания ще получат тези, които до 410 лв. и съответно до 510 лв. 80%. Останалите граждани ще могат да получат детските си надбавки през данъчни облекчения. Парите за полицаите и лекарите са осигурени чрез вътрешни преструктурирания в бюджета, каза още Сачева.

Отчете, че дефицитът в бюджета е до 2-3 пъти по-нисък в сравнение с повечето европейските страни. Благодарение на увеличението на минималната работна заплата ще се повиши и възнаграждението на личните асистенти.