Това заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който беше преизбран на поста в началото на месеца. Той обясни, че с избирането му за евродепутат ще се осигури координация между партията на ПЕС и групата ѝ в ЕП. Станишев прогнозира, че на предстоящите евроизбори „крайните антиевропейски националисти“ по думите му ще отбележат ръст, но ще останат в периферията на Европарламента и европейските институции.

Демографската криза в България е тема, за която трябва да се говори системно. Тя включва не само подкрепата на майчниството, но образованието, реализацията на пазара на труда, подкрепа за младите хора, заяви лидерът на ПЕС.

Европа преживява трансформация, защото светът се променя и тя търси новото си място и идентичност в него, изтъкна той и допълни, че хаосът около напускането на Великобритания от ЕС е най-добрата застраховка, че и други страни няма да я последват.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС: Нашият интерес като страна, средна по размери и население, е да бъдем в ЕС и да се научим най-сетне да отстояваме нашия интерес в хармония с интересите на другите. Да ни уважават.
И в България подкрепата към ЕС спада, защото политиците прехвърлят проблемите си към него, но ЕС сме всички ние - държавите членки, заяви Станшев. Вече близо 70 години Европа живее в мир и относително благоденствие, макар че наистина има поводи за недоволство. „Не трябва да се изхвърля бебето с водата“, допълни Станишев.

Крайните антиевропейски националисти ще имат ръст на евроизборите, но те ще бъдат в периферията и на ЕП, и на институциите, заяви Станишев.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС: Амбицията на социалистите е да бъдем основата на по-широк ляво-центристки алианс със зелени, по-крайните леви, либерали, които не са за Европа на статуквото, а Европа, която става по-социална.
Глобализацията и пазарните механизми създадоха нарастващо неравенство и чувство за несправедливост, като твърде много хора се чувстват изхвърлени от обществото, изтъкна Станишев. Според него една от основните заплахи пред Европа е разрушителният национализъм, който лъже, че може да предпази народа си с изолация и огради. Другата заплаха по думите на Сергей Станишев е „статуквото на Европейската народна партия“, която твърди, че всичко е наред.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС: Има огромен гняв. Жълтите жилетки не са само френско явления. Протестите в България и другите страни показват, че има остро чувство на несправедливост.

Отношението към т.нар. „Истанбулска конвенция“ щеше да е различно, ако големите партии в България не се бяха поддали на пропаганда, заяви Станишев. Проблемът с насилието над жените у дома все още не е решен в българското законодателство, но е свършена донякъде, допълни той. „Въпросът с Истанбулската конвенция е решен от Конституционния съд“, каза Станишев. По думите му е в интерес на България да бъде променен Дъблинския регламент.

Сергей Станишев заяви, че въпреки липсата на лидера на БСП Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС, на който той беше преизбран за лидер на европейските социалисти, най-точната индикация за настроенията в БСП са множеството поздрави, които той е получил от симпатизанти. Станишев оцени липсата на лидера на БСП на конгреса като „пропусната възможност“.

Решението за подреждането на листите за евроизборите не е еднолично на лидера на БСП, изтъкна Станишев. Той призна, че за него е важно да бъде избран за евродепутат, защото така ще се подсигури координацията в ПЕС с оглед на преговорите в Европейската комисия и Европейския парламент след евроизборите.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС: Не е тайна, че за мен е важно да работя в следващия ЕП. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент - винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи за европейското ниво и е важно да има координация между партията на ПЕС и нашата група в Европарламента.
На въпрос може ли да се кандидатира за евроизборите като независим депутат, Станишев отвърна, че от ГЕРБ са му „отправили намеци в тази посока“, казвайки, че имат гражданска квота.

Сергей Станишев изтъкна, че стабилността не е достатъчен мотив за стабилността на правителството, а пред него трябва да има цели.