Засега не се налага пълен "локдаун", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Кацаров участва в церемония по предаването на ключове на нови линейки, закупени в рамките на проект за модернизация на Спешната помощ. Двете предложения, направени по-рано днес от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, ще бъдат обсъдени в понеделник.

Предлага се или използване на "зелен" сертификат и тестове без ограничаване в капацитета на публичните места, или без "зелен" сертификат, но с определени ограничения в капацитета им. За начина на провеждане на учебните занятия се предлага разчетите да се правят на база община, а не на областно ниво с цел максимален брой училища да продължат да работят присъствено, допълни министър Кацаров. Разчетите ще бъдат съгласувани с Министерството на образованието и науката.

Министър Кацаров е възложил да се купят антигенни тестове в случай, че се възприеме вариантът за "зелен" сертификат, като целта е да се осигури възможност на повече хора да могат да се тестват.

Тестването ще се извършва в сертифицирани лаборатории, за да може да се издаде сертификатът, обясни той. Лабораториите ще имат възможност да изнесат мобилни пунктове в градовете. Тестовете ще бъдат безплатни за гражданите, но манипулацията по извършването им ще се ценообразува от лабораториите, посочи още той. По думите му е възможно да се обмисли вариант за единна цена.


Тестове за антитела не са документ, който може да удостовери наличието на имунна защита. Никъде в ЕС и в света тестът за антитела не е основание за издаване на "зелен" сертификат, припомни министър Кацаров. Тестовете на Т-клетъчен имунитет също не са основание за издаване на сертификата.

Ако тестовете, които се предлагат сега от организациите на заведенията и на ресторантьорите, се извършват от сертифицирана лаборатория и се издава сертификат, резултатите им ще са валидни, каза още министър Кацаров. Търсим най-доброто решение за намаляване на риска от инфекция, за намаляване на натиска върху болниците, както и най-малко да засегнем стопанската дейност на различни фирми и работата на хората, добави той.

Идеята на болничната асоциация неваксинираните пациенти да плащат лечението си министър Кацаров коментира, че ще бъде разгледана от експертите и юристите на Министерството на здравеопазването.

Няма да се въвежда задължителна ваксинация за никого, подчерта още Кацаров.

Снимка: БТА