Александър Симидчиев: Когато човек иска някаква промяна, трябва да започне да я прави

Когато човек иска някаква промяна, трябва да започне да я прави - така пулмологът д-р Александър Симидчиев обобщи мотивите си да се кандидатира на предстоящите парламентарни избори от “Демократична България”. Симидчиев е водач на листата на коалицията в София област.

“Ако мога да перифразирам Платон, ако отказвате достатъчно дълго да влезете в политиката, ще влязат хора, които не искате да са там”, коментира Симидчиев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той разказа, че поканата да стане част от листите на “Демократична България” е дошла от съпредседателя на обединението Христо Иванов.

“Ако сте следили моето развитие в последните години, ще видите, че това, което ме интересува е чистият въздух, климатичните промени, дигитализацията в здравеопазването  -все неща, които са същностни в програмата на “Демократична България”. Всъщност, аз не трябва да променям моите разбирания”, каза още пулмологът.

Той посочи, че в здравеопазването е необходим консенсус за политика, която да надхвърля един мандат и да не се променя с промяната на правителствата. “Имаме нужда от дългосрочна устойчивост в здравеопазването”, изтъкна той. Добави, че в последната година е говорил спокойно и последователно по темите за пандемията, но вижда, че част от случващото се при управлението на ковид кризата не е това, което би искал.

Като правилна стъпка той определи балансираните мерки за справяне с кризата, а като най-голяма грешка - комуникационната политика на властта при управлението на ковид кризата.

“Най-добрият здравен министър е този, който може ефективно да изгради доверието у хората, така че да се спазват важните мерки”, добави Симидчиев и изтъкна, че комуникацията и доверието са сред ключовите неща в управлението на процесите.