Според лидера на БСП са се случили промени в бордовете на енергийни компании

„Пет пъти предупредихме, че моделът Борисов в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание - „Има такъв народ”, „Изправи се! Мутри вън!” и „Демократична България”, за разграждането на този модел. И те пет пъти отхвърлиха тази подадена ръка”. Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Точно с едно действие, за един ден, бетонираха Борисов в най-стратегическия за икономиката, за националната сигурност и за геополитиката сектор - енергетиката”, добави тя.

„Внесохме мораториум на сделки и смяна на бордове на отиващото си правителство до идването на ново. Тези нови политически субекти, които искаха промяна на статуквото, отхвърлиха предложението ни за мораториум. След като разбраха гафа си, започнаха да се обясняват с процедурни факти, а сега искат да го внасят в парламента - късно е, колеги, за китка”, смята Нинова.

По думите ѝ спешно, на извънредни заседания, са се излъчили новите бордове на енергийните дружества. „Проведоха се общи събрания, събраха се десетки необходими документи, произнесе се министърът на енергетиката и всичко това е внесено в Агенцията по вписвания за 24 часа - нещо, което обикновено отнема седмици”, добави лидерът на столетницата.

Тя обясни, че промени са се случили в Българския енергиен холдинг, АЕЦ „Козлодуй” и др.

„Борисов се бетонира в енергетиката за пет години напред. Такива са договорите на новите бордове. За нас остава въпросът защо уж новите политически субекти в парламента, които искаха да съборим статуквото - „Има такъв народ”, „Изправи се! Мутри вън!” и „Демократична България”, обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него”, заключи Нинова, като загатна за нови факти и документи, които ще представи.