Премиерът в оставка Бойко Борисов лъже, че предстоящите предсрочни избори ще струват на държавата 100 млн. лв. Това написа във фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Според него министър-председателят е обявил неверни цифри още в изборната нощ на 4 април, казвайки, че предишният вот е струвал 150 млн. лв., а всеки следващ ще е по 100 млн. лв.Основният разход за предишните избори са били машините за гласувне. Те не струват 50 млн. лв., пише Трифонов.

„В договора, сключен от старата ЦИК, ясно е записано, че закупуването на 9600 машини, така че те да станат държавна собственост, струва 36 милиона лева без ДДС или 43 милиона лева с ДДС. И в тази цена влиза всичко – устройствата, софтуерът, логистиката, обучението на членовете на секционните комисии и обслужването по време на изборите.

Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска. В случая лъжата на Борисов е свързана с разлика от 14 милиона лева. А 14 милиона лева са ужасно много пари“, пише шоуменът.

Той подчертава, че цялата сума за организация на предишните избори, отпусната от държавата, е малко над 100 млн. лв., т.е. с близо 50 млн. лв. по-малко.

„Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 април. Основното перо, което оскъпи отминалите избори е закупуването на машините за гласуване. Този огромен разход от 36 милиона лева няма да бъде повторен при следващите избори. Няма да бъде повторен“, пише той.