Кремена Петрова сигнализира за изпускане на отпадни води от централата на “Градус” в Нова Загора.

Общинският съветник от “Демократична България” Кремена Петрова сезира контролните институции за нерегламентирано изпускане на отпадни води от централата за биогаз “Градус” в Нова Загора.

Проблемът в района е от години и новозагорци не са спирали да протестират срещу миризмата, която се разнася всяка нощ. В края на юни Кремена Петрова, която е и основен двигател на кампанията „Нова Загора иска да диша“, инициира среща между Георги Бабев, член на Съвета на директорите на “Градус”, и жителите на Нова Загора. Тогава фирмата обеща в най-кратък срок да бъде направен технически одит, след който да се предприемат необходимите стъпки за решаване на проблема.

Действия все още не са предприети и гражданите на Нова Загора продължават да търсят решение за неприятните миризми.

Кремена Петрова алармира за наличие на течна фракция в отпадните води от завода. Тя проведе среща със зам.-министъра по околната среда и водите Ренета Колева, на която предостави проба от водите за анализ.

От фирма “Енерджи 2”, част от групата “Градус”, са изпратили писмо, в което се казва, че това е производствена авария. Гражданите на Нова Загора обаче многократно сигнализират за системото изхвърлянето на отпадните води.

“Докато кмет, общинска власт, общински съветници, еколози на общината, контролни институции и т.н. спят, ”Градус” не спи. “Градус” прави пари. Но на каква цена и за чия сметка”, пита Кремена в своя пост във “Фейсбук”, към който е публикувано и видео на течащите отпадни води.