Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че още следващия месец в България може да има колективен имунитет срещу коронавируса. Прогнозата бе направена на фона на спадащ брой нови случаи на новозаразени, но и при недостатъчно количество ваксините. След като в понеделник стана ясно, че интересът към ваксината на „АстраЗенека“ у нас е почти нулев бе добавена и още една пречка към скорошно ликвидиране на кризата. И все пак – възможен ли е колективен имунитет през май?

„Това може да стане първо, ако имаме достатъчно количество ваксини, които са планирани по заявка и са доставени навреме. Второто условие е свързано със сериозно ваксиниране от порядъка на няколко десетки хиляди души на ден. Това е възможно при добра организация,, каза пред бТВ проф. клиничният имунолог Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на ваксинационния щаб.

Обичайо в България се ваксинират по около 10-15 хил. души. Рядко поставените дози надминават 20 хил. А с намаляващия интерес към „АстраЗенека“ стойностите падат допълнително.

„С настоящия темп на ваксинация колективният имунитет няма да се случи скоро, защото позволяваме на вируса да се размножава и променя. „Нужно е масирано, много по-бързо ваксиниране на хора, които искат да бъдат имунизирани“, заяви пред БНР плумологът д-р Александър Симидчиев, който наскоро бе избран за депутат от „Демократична България“. По думите му у нас трябва да се стремим към цялостно ликвидиране на епидемията, а не към привеждането й в приемливи нива.

„Стратегия, която се базира на това да прекратим епидемията, а не да играем на пинг-понг“, заяви той.