Първото издание на конкурса Digitalk & A1 Awards отличи дигиталния медицински асистент Holoma, платежния метод на Paysera, базиран на отвореното банкиране, и изцяло дигиталния работен процес за лечение на дентална клиника „Д-р Парушева“. Победителите получиха крипто награди NFT и безплатен penetration тест от А1 за демонстрираните визия и стратегия в използването на нови технологии, чрез които постигат бизнес растеж и ефективност. Церемонията за награждаване беше официално открита от министъра на електронното управление Божидар Божанов, Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България и главния редактор на Digitalk.bg Деница Дженева.
 
Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България коментира при официалното откриване на церемонията за награждаване: „Създадохме този конкурс заедно с нашите партньори от Икономедиа, за да дадем поле за изява на иноваторите с бизнес и технологична визия, предприемачество и потенциал за дигитална трансформация, която носи истинска стойност за потребителите.

Това са организации с разработки в облачни и блокчейн услуги, изкуствен интелект, 5G, отворен код и дигитална инфраструктура, които са бъдещите лидери на нашия пазар, готови за следващата промяна. Като технологичен лидер за нас е важно не само първи да въвеждаме иновациите в страната, но и да подкрепяме компаниите и публичните институции по пътя им към неизбежната дигитална трансформация.“ 
 
Министър Божанов връчи наградата на отличения за най-добър резултат в категория „Иновативност и креативност“ проект на Paysera. Те са разработили нов платежен метод, базиран на отвореното банкиране, който оптимизира процесите при онлайн търговията. Петко Петков, директор „Дигитална идентичност“ за Югоизточна Европа, PwC, и член на журито, връчи наградата в категория „Стратегия и визия“ на проект, въведен от дентална клиника „Д-р Парушева“ за дентални услуги в същия ден чрез 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес. С най-добър резултат в категория „Въздействие и перспективи за развитие“ и с най-висок общ резултат се отличи проектът Holoma – в помощ на персонализираната костна хирургия.

Дигиталното SaaS (софтуер като услуга) решение осигурява революционни промени в областта на персонализираната медицина и костната хирургия. То използва съчетание от смесена реалност и 3D холограми, като пренася предоперативния план в оперативната среда. Възложител на проекта е Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия, а изпълнителите са „Интерконсулт България“ (ICB) и „Интерконсулт България медицински решения“.
 
Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ в А1 България и член на журито на Digitalk & A1 Awardsвръчи наградата на проекта с най-добър резултат в категория „Въздействие и перспективи за развитие“ и с най-висок общ резултат в конкурса, като заяви: „Проектът Holoma е много красноречив пример за това какво може да бъде постигнато, когато новите технологии се прилагат по иновативен начин, за да носят промени и подобрения.

А в случая и да лекуват. Поздравявам създателите на тази технология, която само преди година-две би била пример от научната фантастика, а днес вече е реалност, благодарение на усилената работа и смелите идеи на екипите. Това е и причината А1 да е съорганизатор на конкурса Digitalk & A1 Awards – да окажем заслужено признание на създателите на иновативни технологични проекти и да вдъхновим и други компании да ползват възможностите на технологиите.“
 
Михаил Семерджиев връчи на победителите и А1 ваучер за високоспециализираната технологична услуга „Тест за пробив на сигурността“, или т.нар. Penetration Test. Услугата се извършва от специалистите по киберсигурност на А1, които използват разнообразни методи, типични за хакерите, в опит да проникнат през защитите на компанията-клиент. На тази основа те изготвят подробен доклад къде и какви уязвимости има в системите и предоставят препоръки как биха могли да бъдат предотвратени потенциални кибератаки през тях.

Тагове:
A1