Сателитния оператор Булсатком прекратява техническата поддръжка на своите SD приемници.

Информацията идва от абонати на оператора оплакали се пред нашата медия. Те са искали да им бъде сменен развален SD с работещ такъв приемник но оператора е отказал като е съобщил, че тези приемници вече няма да се поддържат технически. Тоест няма да се обновяват, няма да се добавят канали на тях автоматично.

Вместо тях Булсатком предлага срещу 12 лв замяна с HD нов модел приемник.

- Новият HD приемник на Булсатком GM 100

Което не официално означава, че тази година Булсатком ще спре излъчването си в стандарта DVB-S и ще излъчва само в стандарта DVB-S2.

Към днешна дата това е единствения сателитен оператор в България излъчващ в DVB-S, а също и един малкото в Европа. Други три оператора А1, Виваком и Neosat излъчват изцяло в DVB-S2 , а някой от тях и в HEVC.

След смяната на стандарта най-големият сателитен оператор у нас ще има повече капацитет и възможност за стартиране на нови канали и подобряване на качеството на картината и звука.

Абонатите с така наречените SD или обикновени приемници и стари телевизори обаче ще могат да ползват услугата и с HD приемник но ако телевизора няма HDMI ще трябва да си закупят преходник от HDMI към Скарт или чинчове или нов телевизор което пък е по-скъпия вариант.

Проблем обаче ще бъде вероятно смяната за всички абонати в чужбина които трябва да изпратят по свой близък или да донесат приемника за замяна в България. 

Към момента от Булсатком не са съобщили нищо официално на сайта си или в социална мрежа но информацията за смяната се подава от служителите в офисите на оператора както и от националния телефон на оператора. 

Очаквайте подробности по темата само на TVNovini.bg и на TVForum.bg.