Сателитния оператор SES избра американската компания SpaceX която да изведе в орбита (MEO) на спътници O3b mPower. Изстрелването на борда на ракетата Falcon 9 ще се извърши от Кейп Канаварал, Флорида. SES и SpaceX вече имаха добо сътрудничество в миналото, включително пускането на първия търговски спътник GEO на SpaceX и първия ракетен товар за многократна употреба.

Глобалната система mPower O3b ще включва първоначалното  седем спътника с ниско закъснение MEO. Всеки от тях може да генерира хиляди електронно контролирани лъчи, които могат да бъдат динамично адаптирани към нуждите на клиентите на различни пазари, включително телекомуникации, облачни, мобилни и правителствени. O3b mPower също ще включва редица специфични за приложение терминали за достъп, интегрирани с наземната мрежа SES и оптимизирани с помощта на наскоро обявения софтуер за адаптивно управление на ресурсите (ARC).
  
- Радваме се, че SES отново избра Falcon 9, за да стартира мощната си, новаторска комуникационна система - каза Гуине Шотуел, президент и главен оперативен директор на SpaceX. - SES е важен партньор за SpaceX - подкрепя изцяло нашите усилия да превърнем ракетата за многократна употреба в реалност. Горди сме, че можем да участваме във въвеждането на революционно комуникационно решение от SES.
Системата O3b mPower използва доказаната концепция на настоящото съзвездие MEO O3b и нейния успех в предоставянето на услуги за свързване, еквивалентни на оптични влакна за клиенти в почти 50 страни. Понастоящем системата O3b е единствената технически, оперативно и комерсиално изпитана нестационарна система за предаване на данни с ниско забавяне, информира SES.

Изтрелването е предвидвено за 2021 г.