Сателитният оператор " Орион" , който обслужва платформата " Телекарта" в Русия , обяви ново устройство за гледане на телевизионни канали от своята оферта. Новият продукт е модулът без карта CAM Cardless. Може да се постави в приемник с CI гнездо или в подходящ телевизор. 

Според оператора модулът Cardless е произведен върху модерна хардуерна платформа и поддържа най-новата версия на Conax системата за условен достъп . Декодирането на каналите, както при първото свързване, така и при подновяването на абонамента, ще се осъществи в рамките на няколко минути.

Самият модул включва номера на виртуалната карта за достъп (VSC ID), която ще е необходима за активиране на услугата. Устройството трябва да работи в системата на Conax . Цената на модула без карта ще бъде подобна на цената на новите сателитни приемници Telekarta.

С появата на това оборудване, Telekarta става вторият руски сателитен оператор DTH, който използва за своята работа виртуални решения за абонати. Първият оператор, който предлага достъп до услугата без карта, е Trikolor TV . Таксата за гледане на канали с този оператор зависи от идентификационния номер на устройството (ID).

Използването на некардирано оборудване има още една важна характеристика - тя на практика предотвратява достъпа до пиратско приемане. За да се случи това, целият хардуерен парк на оператора трябва да бъде прехвърлен към технология без карта, т.нар Cardless.
Възможно е, че в близко бъдеще ще бъде пуснат в продажба първия приемник с вграден модул с виртуална карта.