Банско води класацията на любимите български курорти. Наред с прекрасните условия за почивка, тук природата е удивителна, а в района са концентрирани някои от най-големите забележителности у нас. Това не са само природни дадености, но също така са исторически и културни обекти, свързани с региона и националната памет.

Старият град Банско е съхранил очарованието на възрожденските населени места, отличаващи се с малки калдъръмени улички,  красиви къщи и непринуденото гостоприемство на местните хора. Днешният курорт е модерно място на отдих, което умело съчетава традициите и съвременните високи стандарти, които едно ваканционно селище трябва да притежава, за да е пълноценна почивката на неговите гости.    

Ако сте на ваканция в Банско, задължително трябва да намерите време за някои от най-емблематичните забележителности на града и региона. Те далеч не са едно и две, даже струпването на интересни обекти е толкова силно концентрирано тук, че едва ли само с едно посещение могат да бъдат разгледани повечето от тях. 

Затова предлагаме топ 5 на забележителностите, които в никакъв случай не бива да пропускате, ако още не сте ги посетили. В изброяването са включени места, които са съвсем лесно достъпни в рамките на забележителния град, както и такива, които са на по-близко и по-далечно разстояние от курорта. 

Първото място е музеят, който е посветен на бележития българин Паисий Хилендарски. Банско е роден град на най-известния монах в българската история. В памет на автора на “История славенобългарска” на градския площад се издига духовно-исторически център и негов монумент. Духовникът е представен в цял ръст сред разтворените страници на уникалната му книга. 

Мястото е сред най-посещаваните от родни и чуждестранни туристи, от цели семейства и ученически групи, които искат да се докоснат до експонатите, свързани с живота и делото на Паисий Хилендарски. 
В изложбените зали могат да се видят много документи и вещи, както и възстановка на килията на монаха от Атон. Тук често се  прожектират тематични филми за автора, водят се образователни беседи. Културно-историческият обект е сред най-емблематичните места в Банско, затова е задължителен в обиколката на града.  

В непосредствена близост до къщата-музей на Паисий Хилендарски се намира вторият обект в нашата класация. Това е местната църква “Света Троица” и уникалният часовник, който отмерва времето от нейната камбанария. 

Той е дело на майстора Тодор Хаджирадонов и има повече от стогодишна история. Вековният механизъм на часовника е внушителен и заради двата речни камъка, които го задвижват. Местните хора обясняват, че теглото им е с внушителната маса от над 20 килограма. Изящна е и самата кула на камбанарията, която образува четиристенна пирамида. Най-отгоре пък се издига двуметров дървен кръст, който е изработен от естествена мура.  

Съвсем близо до Банско е третата най-популярна природна даденост в региона. Става дума за известната Байкушева мура, която се намира на територията на националния природен парк “Пирин”. Тя се счита за най-старото дърво в България, както и сред други подобни видове в Европа. 

Българската мура е на над 1300 години. Размерите й са повече от впечатляващи, тъй като диаметърът й е около два и половина метра, а височината й надхвърля 26 метра. Около дървото има обособени места за отдих и са изградени панорамни площадки, за да могат туристите да разгледат по от близо и да се снимат до уникалната Байкушева мура. 

До туристическия обект, който е включен в списъка на 100-те български забележителности от национално значение, се стига по главния път от Банско. Мурата се намира само за няколко минути от центъра на града. До там водят достатъчно указателни табели, като може да се стигне с автомобил или автобус. Друг вариант, предпочитан от запалените планинари, е по екопътеката, която може да се премине  пеша или с велосипед. 

Следващата по ред забележителност в района на Банско е връх Вихрен. Той е вторият по височина у нас след първенеца Мусала. Най-високото място в Пирин планина достига 2914 метра и е заобиколено от спиращите дъха върхове Муратов и Тодорка. \

Вярно е, че изкачването на Вихрен е по-екстремно приключение, но той може да се покори по различни маршрути. Те се отличават по своята продължителност и трудност, затова подобно приключение не бива да се пропуска. Най-добре е обаче да се върви нагоре с планински водач, който познава добре местата в Пирин. 

Минималната продължителност на изкачване до върха е между три и четири часа, ако се следват някои от популярните маршрути от Банско нагоре. Гледките, които се разкриват, оставят неповторим и зареждащ спомен у всеки. Важно е да се следват поставените маркировки, за да бъде безпроблемно покоряването на Вихрен. Другото задължително условие е добрата екипировка, т.е. необходими са удобни планински обувки и задължителните за подобен преход дрехи, вода и лични пособия. 

Петото място по отношение на обектите, които не бива да се пропускат, е единственият в България Парк на танцуващите мечки. Той е разположен в Община Белица, което е на по-малко от час път с автомобил от курорта Банско. 

Ако сте с деца, това ще се превърне в едно от любимите им места, така че не го пропускайте като вариант за екскурзия. Тук са събрани кафяви мечки от цялата страна, които обитават парка в естествена и екологична среда. Мястото е напълно обезопасено за посетителите, но същевременно с това всеки може да се докосне по най-добрия начин до света на застрашените като вид животни. Мечките са отделени с предпазни мрежи, които са за защита, както на гостите, така и за самите обитатели. 

Паркът съществува повече от 20 години вече. Създаден е през 2000 г. от природозащитните организации “Бриджит Бардо” и “Четири лапи” с идеята да се изгради природосъобразно място, което да приюти “танцуващи” мечки от цялата страна. Точната локация е Южна Рила, на около 1200-1300 метра надморска височина. Самата местност е популярна с името “Адрианов чарк” и се отличава с уникална растителност и с разнообразие от животински видове. 

В парка има условия за целодневен престой и разходки сред природата. Обособени са специални места за туристите. Мястото е разделено на две основни зони, които се свързват с 30-метрово мостово съоръжение. Интересното е, че по него свободно преминават мечките, но те са на безопасно разстояние от посетителите. Повече за живота и за историята на самия парк гостите могат да научат от съществуващия информационен център. 

Изброените забележителности са една малка част от всичко, което е интересно да се види и посети в Банско и околностите. Районът е толкова богат на места и обекти, че предлага отлични възможности за еко, кулинарен, културен, поклоннически туризъм. 

В курорта изберете удобството и комфорта на петзвездния апартхотел Лъки Банско. Уникалният спа център и екстрите, които предлага на своите гости ще направят незабравим престоят във възрожденския град. От самия хотел също се организират туристически тирове и пътешествия с професионални гидове и специален транспорт. 

Комплексът е подходящ за семейни ваканции, приятелски и служебни пътувания. Персоналът е на високо ниво, а апартаментите и стаите са оборудвани с всичко необходимо, за да се чувстват като у дома си неговите гости. В Лъки Банско почивката е зареждаща, предразполага към пълноценен релакс и забавления. 

Лъки Банско Спа & Релакс е лидер в бранша и носител на множество отличия в сферата на туристическите услуги. Мястото е предпочитано от българските и чуждестранните туристи във всеки един сезон на годината. Комплексът предлага пакети, съобразени със сезона, празничните дни и типа почивка. По време на престоя в хотела спокойно могат да се планират ежедневни обиколки до по-близки и по-далечни туристически обекти в и до Банско. 

Снимки: Лъки Банско