Когато решите да заложите на кухненски мебели по поръчка, получавате възможност да участвате активно при вземането на решения за тяхното изработване - както за дизайна им, така и за материалите, които да се използват. Добре е да се запознаете предварително с предимствата и недостатъците на различните материали за кухненски мебели, за да сте наясно кои от тях ще ви е лесно да поддържате винаги чисти и изрядни, тъй като всеки от тях се отличава с характерни особености. Ето кои са най-често използваните материали за кухненски мебели по поръчка и какво е специфично за тях. 

Все повече кухненски мебели по поръчка се изработват от MDF

Материалът е по-бюджетен и лесен за поддържане вариант на естествената дървесина. MDF е съставен от дървесни нишки, восък и смола, които са обработени под високо налягане, за да се получи здрав и устойчив на различни влияния материал. Важна особеност, на която трябва да се обърне внимание, когато се използва за кухненски мебели по поръчка, е повърхността му да бъде запечатана добре, за да не пропуска влага, която би довела до деформиране на плоскостите. MDF  се отличава с добра плътност, здравина и гъвкавост, което го прави подходящ за кухненски мебели по поръчка. 

Шперплатът е актуален избор за кухненски мебели по поръчка

Той става все по-популярен заради нарастващия стремеж на съвременните хора да живеят екосъобразно. Макар да е модерен през последните години, шперплатът всъщност е познат още от древността, тъй като е използван от египтяните. Съставен е от тънки листове дървесина, които са слепени помежду си. Шперплатът е предпочитан за изработването на кухненски мебели по поръчка, тъй като е здрав, гъвкав и устойчив. Експерти препоръчват да се доверявате на производители, които използват местни дървесни видове за направата на шперплат, тъй като качеството на материала зависи от прецизността при производството му. Също, както при мебелите от MDF, за мебелите от шперплат е важно повърхността на плоскостите да е запечатана надеждно и да не се наранява, за да не прониква влага във вътрешността на материала, което ще доведе до деформиране. Предимство на кухненски мебели по поръчка, изработени от шперплат е, че се вписват успешно във всеки стил на интериора. 

С кухненски мебели по поръчка от неръждаема стомана ще постигнете модерен интериор

До скоро мебели от неръждаема стомана са използвани основно при обзавеждането на професионални кухни, но през последните години този материал е все по-търсен и при домашните. Единственият недостатък на този материал е значително по-високата му цена, но инвестицията определено си заслужава. Кухненски мебели по поръчка, изработени от неръждаема стомана се отличават с устойчивост на влага и корозия, което ги прави особено подходящи за влажни помещения. Те се почистват лесно и няма да предизвикат затруднения в поддържането на безупречния вид на вашата кухня. 

Кой материал да изберете зависи от вашите нужди, предпочитания и възможности

Когато избирате материал за кухненски мебели по поръчка, съобразете се на първо място с бюджета, с който разполагате. Определящ е също стилът, който искате да притежава интериорът на вашата кухня. Допитайте се и до специалисти, за да намерите заедно най-доброто решение за обзавеждането на вашата кухня.