Входът на един дом представлява неговата визитна картичка. Затова и ако искате да имате приветлив и уютен интериор на входа на дома, който не само да създава добро впечатление на вашите гости, но и да ви носи настроение винаги когато се прибирате или излизате от своя дом, е добре да помислите за това как да оптимизирате пространството там.

Едно от нещата, на които първо да обърнем внимание при оптимизиране на пространството, е подредбата на обувките. 
 
Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал с проблема на намирането на място за обувките. Когато става въпрос за фоайето на един дом, там може да настъпи истински хаус, ако не разполагаме с удобно място за съхранение на обувки. 

Някои хора притежават много на брой обувки, други предпочитат минимализма и имат ограничен брой обувки. Без значение вие от кои сте, важно е да имате удобно място в своя дом, където да съхранявате обувките по правилен начин.
 
Наличието на удобно място, където да съхранявате обувките ще ви помогне не само да поддържате дома си добре подреден, но и ще ви помогне да запазите обувките  си в добро състояние възможно най-дълго време. 
 
Тук на помощ идва шкафът за обувки, който винаги придава на едно фоайе стилен, завършен и организиран вид. От дизайна на избрания шкаф за обувки зависи и крайният дизайн на фоайето ни и какво ниво на удобство ще ни предлага в ежедневието.
  
Има няколко фактора, по които да определим кой шкаф за обувки е най-подходящ за нашето жилище. 
 
Изборът на шкаф за обувки зависи основно от това с колко на брой обувки разполагаме, както и размерите на жилището ни.

На второ място трябва да определим какъв точно дизайн шкаф ще подхожда на нашето жилище и лайфстайл, дали да е от затворен или отворен тип, от какъв материал да бъде.
 
Например, ако разполагате с малко място във фоайето за съхранение на обувки, то съответно ще ви трябва и шкаф, който да е едновременно компактен и да побира доста на брой обувки. За коридори с тесни пространства се препоръчва да се възползвате от височината като изберете висок и тесен шкаф за обувки.
 
Ако пък имате просторен коридор, можете да изберете шкаф, който е с по-голяма широчина.  

Видове шкафове за обувки:

Вертикален шкаф с отделни чекмеджета с врати
 
Шкафовете за обувки, които имат отделни чекмеджета със затварящи се вратички, са отлична опция за помещенията, където искаме да внесем чувство за простор, като в същото време съхраняваме практично обувките си. Вертикалните шкафове с чекмеджета са отличен вариант за малките фоайета, където сме ограничени в пространството. 
 
Шкаф на отделни нива
 
Шкафовете на няколко нива ни предлагат възможността да организираме обувките си по сезони или дизайни.
 
Шкаф с плъзгащи се врати
 
На пазара се предлагат шкафове за обувки в големи размери с плъзгащи се врати. Те са подходящи за просторни фоайета и най-вече за тези от вас, които имат доста чифтове обувки за съхранение. 
 
Шкаф за обувки тип пейка
 
Шкафовете за обувки от този тип ни предлагат практичност тъй като освен пространство за съхранение на обувки, ни предлагат и място за сядане.Те могат да са с правоъгълна или овална форма и да са оборудвани с отделни чекмеджета за обувки, които могат да са отворени или оборудвани с вратички.
 
Това съответно дава една добра възможност за практично съхранение на обувките, при което се предотвратява натрупване на прах по обувките.
 
При някои модели шкафове тип ракла има допълнителна тапицерия с удобни възглавнички, което внася уют в интериора на фоайето.
 
Комбиниран шкаф с открити и закрити рафтове
 
Има такива шкафове за обувки, които са оборудвани с отворени чекмеджета, както и такива, които са с вратички.Това позволява опцията да съхраняваме на отворените рафтове обувките, които ползваме често, заедно с обувките, които ползваме по-рядко, поставени на рафтовете с вратичка. 

 Източници на изображенията: Publicdomainpictures, Pixabay, Commons Wikimedia.org