На какво трябва да обърнете внимание, когато купувате компресори за сгъстен въздух?

Когато планирате закупуването на компресор, трябва да се обърне внимание на неговата ефективна ефективност, консумацията на въздух от инструменти или оборудване, размера на съда под налягане и необходимото налягане. Честото помпане на гумите или използването на компресор прави голяма разлика при избора!

За какво ще използвате компресора?

Когато купувате компресор, мислите за производителността, която трябва да осигури. Всичко зависи от това за какво искате да го използвате. Например, ако искате компресор за помпане на гумите на колата ви или да го използвате в домашен гараж, използвайте телбод или алтернативно искате да поставите компресора във фабрика в производствено хале, където непрекъснато се изисква сгъстен въздух - ще ви трябва различен тип устройство за всички тези приложения.

Най-важните свойства, които трябва да имате предвид, са :

·       Колко ефективен капацитет трябва да има компресорът?
·       Да изберете бутален или винтов компресор?
·       Колко високо налягане ми трябва?
·       Колко голям трябва да бъде резервоарът ми за сгъстен въздух?

Каква ефективна ефективност трябва да има компресорът?

Всеки инструмент или машина със сгъстен въздух се нуждае от определено количество въздух. Обикновеният пистолет за издухване на въздух често използва между 200 и 300 l/min. Ако използвате пистолета за издухване от време на време, нямате нужда от голям компресор, а малък бутален компресор е всичко, от което се нуждаете.

Ако компресорът трябва да работи във фабрика, работилница, градина или ферма, необходимият капацитет може да бъде много по-висок. В този случай е най-добре да се свържете с някой от нашите експерти, който ще ви консултира на етапа на избор на компресор, през монтажа и пускането в експлоатация. Благодарение на нашата професионална помощ можете да сте сигурни, че работите само с най-добрите от най-добрите!

Бутален или винтов компресор

Сега, след като знаем какъв капацитет трябва да бъде нашият компресор, трябва да помислим за бутален или винтов компресор. Често погрешно се смята, че компресорът не е от съществено значение и колкото е по-евтин, толкова по-добре. Въпреки това, когато сериозно мислите за вашия бизнес, струва си да помислите за закупуване на винтов компресор, тъй като в дългосрочен план такова решение е по-икономично.  

Слабата страна на буталния компресор е, че не може да работи непрекъснато. Ако компресорът няма адекватни прекъсвания в изпразването, маслото в машината ще стане твърде горещо и цялата система ще прегрее. С течение на времето помпата на компресора ще загуби капацитет, в който случай компресорът или поне цялата помпа ще трябва да се смени. В допълнение, винтовият компресор обикновено е много по-тих от буталното решение (средният живот на винтовия компресор е 4 пъти по-дълъг от този на буталния).

Кога е по-добре да заложите на бутален компресор?

·       Ако не планирате постоянна консумация на сгъстен въздух
·       Ако не се нуждаете от повече от 1000 l / min от стартирането
·       Ако нивото на звука няма значение за вас
·       Ако устройството ще работи при условия под 5
·       Ако кмпресорът ще се използва на много места
·       Нямате достъп до подходяща електрическа мрежа

В повечето случаи бутален компресор е достатъчен за лична употреба.

Важно е да обмислите как да използвате компресора. Ако ще стягате гумите на колата си от време на време, по-добре е да изберете бутален компресор, но ако компресорът се използва непрекъснато и имате нужда от много мощност, например в сервиз, ще бъде винтов компресор по-добър избор.

Колко високо трябва да бъде налягането на въздуха?

Както при необходимостта от сгъстен въздух, всеки инструмент или машина също изисква определено налягане. Всъщност това са данни, които могат лесно да бъдат прочетени директно от таблицата с технически данни. Ако вашият инструмент или машина изисква 6, 8, 10, 12 или 14 бара, изберете компресор, който може да се справи с това. По правило пневматичните инструменти работят при налягане от 6,5 бара.

Колко голям трябва да бъде резервоарът ми за сгъстен въздух?

Резервоарът за сгъстен въздух трябва да бъде приблизително 50% от ефективния капацитет на компресора. При винтовите компресори е по-важно резервоарът да не е твърде малък. В зависимост от естеството на консумацията на въздух се избира външен резервоар. В случай на временна и последователна консумация на големи количества въздух може да се използва по-голям буфер, който ще се съхранява от компресора.    

В случай на по-малки компресори, резервоарът е предназначен за ефективна ефективност, той трябва да съответства на използвания инструмент.

Съдът под налягане е важна част от компресора. Той съхранява сгъстения въздух и действа като буфер между компресора и инструмента. За захранване на инструмента се използва въздух от резервоар под налягане. Колкото повече въздух има, толкова по-дълго може да се използва инструмент, но и толкова повече пространство е необходимо за съхранението му. По този начин, колкото по-голям е съдът под налягане, толкова повече време отнема да се напълни.

И пак трябва да помислите добре за какво ще се използва компресора. За малки работни места често се изисква по-малък съд под налягане. По-малкият резервоар под налягане се пълни бързо и има достатъчно капацитет, за да свърши работата с едно движение. По този начин не е необходимо да чакате резервоара под налягане да се напълни отново, докато работите.
 
Независимо от размера на резервоара, важно е компресорът да може да се справи с презареждането му с дадения разход на въздух. По-големият резервоар осигурява по-стабилно налягане и ако веднъж превишите капацитета на машината, имате буфер за моментен пик.

Предимството на винтовия компресор е, че той може да бъде натоварен на 100%, така че складът никога не е твърде голям. Винтовият компресор все още може да работи, за да запълни непрекъснато резервоара за въздух. Буталният компресор не трябва да се зарежда напълно, така че резервоарът за въздух не трябва да е твърде голям за ефективния капацитет на компресора. Добра отправна точка за буталните компресори е складът да има около 50% ефективен капацитет.

Ако търсите по-малък компресор, съдът под налягане всъщност е второстепенен спрямо неговия ефективен капацитет. В сравнение с 50-литров съд под налягане, компресор със 100-литров резервоар под налягане естествено съдържа повече въздух, така че можете да работите по-дълго със стабилно налягане, преди компресорът да стартира отново. Важно е ефективният капацитет да е подходящ за използвания инструмент. Тези по-малки бутални компресори почти винаги се доставят с достатъчен съд под налягане и мощността се избира според желания капацитет и консумация на въздух.

В случай на по-големи компресори, където съдът под налягане е отделен от компресора, трябва да се има предвид 50% капацитет на компресора. Така че, ако компресорът е 10 HP (средно 1000 l / min), тогава резервоарът под налягане трябва да бъде поне 500 литра. Тъй като 100% натоварване на винтовия компресор не е проблем, по-голям буфер също не е проблем.

По-голям вертикален съд под налягане не заема много повече място, съд под налягане от 500 литра има диаметър 50 cm, а съд под налягане от 900 литра има диаметър 85 cm. Тъй като винтовият компресор може да бъде натоварен на 100%, често е възможно едновременно да се инсталира по-голям съд, за да има повече въздух и да работи по-ефективно с компресора с по-малко разходи за енергия, свързани с по-малко стартирания.

Ако винтовият компресор работи за кратки и редки периоди, маслото няма да достигне правилната температура. Това създава голямо количество влага в маслото (кондензация), което може да доведе до повишени експлоатационни разходи и съкратен живот на винтовия блок. Винаги се опитвайте да поддържате времето за гримиране и компресиране възможно най-малко като престой или повече. Резервоар под налягане от 250 литра в комбинация с компресор от 10 HP определено не е добър избор. Такъв компресор често пълни съда под налягане, което води до много ненужни разходи за енергия и може да причини проблеми, тъй като маслото не достига правилната температура.

Какъв е необходимият източник на захранване?

Почти всички компресори се нуждаят от електричество, за да функционират правилно и също така е важно внимателно да се вземе предвид пиковият ток, консумиран от компресора по време на стартиране. За по-големи компресори е най-добре да се свържете със специалист за съвет. При по-малките стандартни компресори изборът е доста лесен - компресорът може да работи на 230 V.