Криптовалутите са една от най-дискутираните теми през последните години. Те определено бележат главоломно развитие, което не оставя нито хората равнодушни, нито развитието на пазара. Използването на криптовалутите като разплащателно средство поставя обществата по целия свят пред оживени дискусии и все повече се говори за промяна, чиито основи вече са положени. Разбира се, това не пречи на хората да споделят силно противоположни мнения - някои виждат огромно бъдеще в криптовалутите, докато за други подхождат с голямо недоверие и към този момент не биха рискували, а трети дори не се интересуват от тяхното съществуване. 

Какво общо има всичко това обаче с букмейкърите? 

Голяма част от напредничавите световни букмейкъри са успели да уловят вълната и виждат бъдеще в развитието на криптовалутите, приемайки ги като разплащателно средство за направени залози. Най-известната криптовалута безспорно е Bitcoin и неслучайно най-голям е броят на букмейкърите, които приемат залози с нея. Защо са го направили? Светкавично бързи плащания, ниски такси и анонимност на клиентите (в букмейкърите, в които се приемат единствено криптовалути за разплащане).  

На българския пазар все още няма крипто букмейкъри и компаниите се въздържат от подобно действие. Сред основните причини за това се посочват риска от срив във валутите, които се приемат, който може да доведе до пълен провал.  

Но редица букмейкъри по света всъщност са открили начин да минимизират щетите, които биха се настъпили при подобно нещо. Неотдавна Efbet (вижте повече за тях тук - https://efirbet.com/efbet/) бяха предоставили на своите потребители възможност да заплащат направените от тях залози с криптовалута, но кратко след това тази опция отпадна. 

Въздържането от разплащателни операции с криптовалути е отражение и на приемствеността в обществото на този тип “пари”. У нас все още криптовалутите нямат нужната почва за развитие, за разлика от други държави, в които тяхната употреба се насърчава. Въпреки това е важно да отбележим, че играта с криптовалути може да е безопасна, ако се извършва чрез лицензиран оператор, т.е. сигурността не би трябвало да е възпрепятстваща за подобна стъпка. 

Как се осъществяват залозите в крипто букмейкъри?

Всъщност играта с криптовалути в подобен тип платформи по нищо не се различава от тази с конвенционални пари. Не сте ограничени откъм услугите на сайта, а спокойно може да извършвате всякакъв тип хазартни дейности, които са на разположение на всички потребители. Всяка компания посочва криптовалутите, с които позволява на своите потребители да играят, както и курса, според който ги изчислява. Депозирайки пари в профила си, вие избирате една от крипто опциите, които са на разположение в конкретния букмейкър и сте готови. Коефициентите за залог остават непроменени, тъй като те не се определят в зависимост от разплащателния метод, който избирате. 

Какво ще ни поднесе бъдещето, трудно можем да кажем със сигурност, но възможностите, които предлагат криптовалутите, определено остават една от посоките, към които българският пазар би могъл да погледне. Това зависи, разбира се, и от отношението на потребителите към тази алтернативна форма на разплащане и от това доколко всеки човек е склонен да премине към подобен метод при своите залози.