Ако смятате, че всички кухни от дърво изглеждат консервативни, тогава грешите. Точно обратното - тази опция ще се впише във всеки модерен интериор.

Чудите ли се какво да изберете? Кухненски комплект от дърво или подобни продукти, но от по-евтино ПДЧ или MDF? 

Нека видим защо модерните кухни от дърво са по-добри от аналозите, направени от евтин дървен материал.

Какво е масив и защо е добър?

Ако интериорът трябва да бъде декориран възможно най-модерно, е подходяща комбинирана кухня от масивно дърво и гланц.
Масивната дървесина е естествен материал, който се използва за производството на луксозни марки мебели.

Масивът е направен главно от иглолистна дървесина (смърч, бор). Иглолистният дървен материал се отличава с приемлива цена в комбинация с ниска плътност и ниска якост на крайния продукт.

По-рядко се използват ясен, елша и дъб. Цената на тази опция е по-висока, но готовите мебели са по-издръжливи.

Предимства на съвременните кухни от дърво

Практичност

Мебелите, изработени от естествено дърво, са добри по отношение издръжливост и лекота на поддръжка. След като сте платили значителна сума, бъдете сигурни, че мебелите ще служат дори и на вашите внуци. И дори ако дървената повърхност е повредена, инструкциите за възстановяване няма да бъдат трудни, защото се продават специални шпакловки и подходящи бои и лакове.

Екологична безопасност

Дървото е напълно естествен материал, който не съдържа токсини и алергени. Следователно, за разлика от комплектите, сглобени от ПДЧ и MDF, такива мебели са напълно безопасни.

Естетика

Класиките на мебелите, изработени от естествено дърво, изглеждат много по-солидни и привлекателни от подобни продукти, сглобени от плочи от дървесни частици и други бюджетни материали.

Оправдана инвестиция

Купувайки комплект от евтини материали, знаем, че след няколко години такива модулни мебели ще загубят първоначалния си вид и първоначалната си здравина и следователно ще отидат на боклука. При мебелите, изработени от естествено дърво, всичко е различно, защото дори след продължителна експлоатация те могат да бъдат препродадени изгодно.
 
Когато избирате масив или MDF, имайте предвид, че нито един материал няма да изглежда толкова скъп и здрав като дървото.

Разбира се, има и недостатъци:

Голямо тегло

Класическите мебели от масивно дърво са тежки, което затруднява преместването им от място на място по време на работа.

Взискателност към условията 

Естественото дърво не обича пряка слънчева светлина, резки температурни промени, прекомерна или недостатъчна влажност.

Препоръки за използване на дървени комплекти

Грижата за дървените мебели е по-трудна, отколкото за продуктите от MDF, но многото предимства на естествения материал компенсират това.

Подреждаме мебелите в кухнята така, че да не се нагряват от печката. Ако мебелите са близо до печката, като преграда могат да се използват топлоизолационни паронитни уплътнения.

Свикнете да използвате подложки за топли ястия. Случайно докосване на гореща тенджера или тиган върху полиран дървен плот ще доведе до трудни за премахване петна.

Не позволявайте дървесината да се намокри. За да направите това, своевременно избършете масата за хранене от влага. Като опция можете да използвате лакове с високо съдържание на восък за защита от влага.

На прозорците, обърнати към слънчевата страна, е желателно да окачите завеси или да инсталирате щори. Тъмните дървени мебели избледняват и изсветляват на пряка слънчева светлина. Ако мебелите са лакирани, повърхността ще бъде покрита с малки пукнатини от пряка слънчева светлина.

Инсталирайте добър аспиратор в стаята. Не трябва да се допуска саждите да се утаят върху мебелите, тъй като няма да е лесно да се измие плаката и е невъзможно да се изстържат дървени повърхности.

Сега знаете какви са предимствата на кухните от масивно дърво и можете да решите кои мебели да изберете - кухни от дърво или по-евтини от ПДЧ или MDF.

Разгледайте кухните от дърво на Мебели Еврика – производител на кухни от масив.