Каква професия е това и има ли почва у нас? На тези въпроси все повече хора търсят отговорите днес. В действителност, в съвременния свят професията „футболен типстър“ е професия като всяка друга, която изисква потенциал, умения и познания в тази специфична област. Не е лесна задача да се правят точни футболни прогнози. Изисква се отличен усет, защото залагащите очакват висок процент на успеваемост, но освен това, най-добрите възможни решения са плод на задълбочен анализ, какъвто не всеки зрител може да направи.

Какви качества са нужни на типстърите?

Има някои насоки, които може да са от полза на желаещите да се развиват в сферата на футболните залози и по-скоро за тези от вас, които искат тяхната работа да се увенчае с успех.

  • За да е на лице успехът в прогнозите, от ключово значение е да следите  футболните срещи и да познавате тенденциите в спорта. Разбира се, пропускът на един мач не бива да ви отчайва. Обзорните прегледи на всеки кръг от първенството ще ви даде по по-добра представа над самите отбори и начина на игра на отделните футболисти. Много хора разчитат предимно на числата от статистиките, но във футбола е известно, че не всичко може да бъде подведено под точни числа. Именно затова личното наблюдение върху даден отбор ви дава възможност да си изградите по-детайлна картина над ситуацията и да прецените какво ще е развитието на футболистите (поотделно и в цялост) в предстоящите срещи;
  • Добрите типстъри познават добре факторите, които са от ключово значение за развоя на събитията. Какво значи това? Добрият типстър знае, че не е необходимо да прави сравнения на отборите от преди години, тъй като информацията, която може да извлече от това, често се оказва безполезна. Добра установена практика е да се гледат 5 поредни, скорошни срещи между въпросните отбори, тъй като от това може да се прецени тяхното актуално състояние – превес на силите, слабости, моментно състояние на играчите и т.н.;
  • Типстърите отчитат много на брой фактори, докато оформят своите прогнози за мачовете. Но и те имат своята малка тайна за успех. Освен на надеждни статистики и лични наблюдения, добрите типстъри се доверяват и на своя нюх (който не е просто обикновено шесто чувство, а е развито с времето вътрешно убеждение). Повечето професионални анализатори дават футболни прогнози, в които самите те са на 100% убедени.

Тук е мястото да споменем, че съществуват и някои уловки, за които е важно да знаете. Такива са дерби мачовете, в които няма фаворити и всичко е възможно. Подобна е ситуацията и с елиминационните фази за купи, където често може да се стигне до продължения и/или дузпи, изходът от които е неясен, най-малкото защото не се знае какъв подход ще избере конкретният отбор.

Много сайтове за залози използват за своите футболни прогнози доказани с успехите си типстъри. Такива са например SilentBet и Bet365, където потребителите могат да се възползват от предложенията за залози, които получават на база натрупани с времето знания на професионални анализатори.