В процеса на разбиване на сметаната, райски газ е основна съставка. Основната задача на газа е да захранва битата сметана и да я изтласка от кутията. Освен това помага да се предотврати вкисването на крема с течение на времето. Въпреки че действа като пропелант за изваждане на битата сметана от контейнера, той действа и като консервант, предотвратявайки гранясването на крема.

Използването на райски газ за бита сметана е свързано с химичното взаимодействие с мастните молекули в сметаната. Газът е разтворим в мазнини и масла, което, съчетано с факта, че N2O е кондензиращ газ, го прави идеално гориво за бита сметана. По-често срещаното име за N2O, когато се използва от заведенията за обществено хранене, е E942, хранителен клас.

Патрони за бита сметана са необходими за пръскане на бита сметана от сифон за бита сметана. Такъв сифон е инструмент, който може да държи два газа разделени, което е необходимо, за да можете да използвате правилно спринцовката за бита сметана. Двата газа, използвани при гарниране на ястие с бита сметана, са азотен диоксид в патроните за крем и бита сметана в спринцовката. Напълнените с газ метални кожуси се поставят в държача на патрона и се затягат. При натискане на спринцовката за гарнитура азотният диоксид се смесва с разбитата сметана и е възможно да се гарнират ястия.

Химически обозначен с буквата N, азотът може да се смесва с кислорода, което се обозначава с буквата О. Съединението между двете се нарича азотен оксид. Азотният оксид (NO) е една молекула азот и една молекула кислород. По този начин азотният диоксид се нарича NO2, азотният триоксид като NO3 и азотният пентоксид като NO5. Азотният протоксид е газ, съставен от две молекули азот и една молекула кислород и се нарича N2O. N2O се нарича още райски газ и се използва и в патроните за бита сметана.

Въпреки това, има разлика в двете употреби на това вещество. По време на операцията и отстраняването на брадавици азотът се смесва с кислород, което му придава различна функция. Вдишването на чист азот често се извършва чрез балони. Съдържанието не се смесва с кислород и често доставя много удоволствие. Ефектът може да се усети от няколко секунди до няколко минути. Капсула N2O в машина за бита сметана е абсолютно същата като веществото, използвано за получаване на удоволствие от азота.

За да се извади разбитата сметана от аерозол за бита сметана, трябва да се създаде налягане, така че да се изтласка от кутията за бита сметана. Благодарение на N2O капсула, това налягане може да възникне в машина за бита сметана. Капсулата се поставя в държача на патрона и при натискане на спринцовката за декориране газът се смесва с разбитата сметана. Следователно азотните оксиди се използват за пръскане на бита сметана от аерозола на бита сметана. Така че тези оксиди също са добри за нещо!