Apple предупреди разработчиците на софтуер, които следят действията на собствениците на iPhone, че трябва да уведомяват правилно потребителите за такива действия. В имейл представител на ябълковия гигант подчерта, че защитата на личните данни е от първостепенно значение в екосистемата на Apple, а правилата на App Store изискват от приложенията изрично да дават съгласието си за събиране на информация и визуално да уведомяват при започване на регистрацията. Програми, които нарушават този принцип, ще бъдат незабавно изтрити от App Store.

Причината за такива сурови предупреждения е разследването на онлайн изданието TechCrunch. Оказа се, че редица "туристически" iOS приложения, сред които клиентски софтуер на авиокомпании, хотели и магазини, съдържаха междуплатформен аналитичен инструмент Glassbox. Кодът е използван от големи компании като Expedia, Hollister и Hotels.com. Той позволява да записва всяко действие на потребителя и дори да прави скрийншоти с лична информация. В същото време в раздела „Политика за защита на личните данни“ на описанията на този софтуер нищо не се казва за тази функция.

Имайте предвид, че инструментът на Glassbox е достъпен за разработчиците не само на iOS, но и на Android. Въпреки това, Google все още не е отговорил на искането дали ще изтрие програми със сходен шпионски софтуер без документи от Google Play.