Скоро в браузъра Google Chrome ще се появи нова функция, която ще позволи на потребителите да споделят връзка към определена дума или изречение на уеб страница. Технически това е подобно на възможността да се посочи времето, от което да се пусне видеото в YouTube, но изглежда много по-интересно.

Ако потребителят изпрати някой линк към страница, която няма вътрешни връзки, трябва да прочетете всичко или да използвате търсенето на страницата (Ctrl + F), което не винаги е удобно. Има опция - да споделите снимка на екрана, но тя изисква допълнителни действия. По този начин новата функция на Chrome трябва да опрости сърфирането в мрежата. Това се нарича "Разрешаване на свързването на текста на фрагмента." Съответният ангажимент вече е добавен към базата данни на Chromium.

В момента тази функция е достъпна като изходен код на GitHub, но в бъдеще тази функция се очаква да се появи в самия браузър. Предполага се, че ще се появи в Chrome Canary за седмица или две.

Технически, идеята е да се кодира съответният текст директно в адресната лента. По същия начин някои ентусиасти успяват да кодират различни данни, мини-игри (които заемат няколко байта) и така нататък. А някои хакери могат да заобиколят защитата на браузъра и да качат скриптове към целевата машина за последваща атака.

Трудно да се каже дали тази функция ще бъде добавена към Firefox. В други браузъри, базирани на Chromium, той със сигурност е интегриран, включително в бъдещата версия на Microsoft Edge. Макар че това е само предположение - към моментя няма официално изявление по този въпрос.