Американската компания Google възнамерява да създаде най-обширната мрежа за разпознаване на земетресения с помощта на смартфони на Android. Отсега нататък телефоните с Android може да станат част от системата за предупреждение за земетресения навсякъде по света, предаде БГНЕС.

Това означава, че телефонът ви може да бъде мини сеизмометър и да се присъедини към милиони други телефони с Android, за да създаде най-голямата в света система за предупреждение, се казва в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС. Тъй като всеки смартфон е оборудван с малък акселерометър, той приема сигнали, които биха могли да означават земетресение наблизо. Те ще бъдат изпратени до специален сървър, който ще събира и обработва информация от различни смартфони, за да определи дали наистина се случва земетресение на определено място.

Компанията поясни, че при първия етап ще може да се намери информация за трус наблизо, като се изпрати заявка в търсачката Google. По-късно компанията планира директно да изпраща известия за земетресението на жители на САЩ и други страни.