Българите пазаруват в eBay по време на Черния петък, докато работят в офиса, показват данни от глобалната платформа

· еBay споделя информация за покупателните навици на българите около продажбите в Черния петък

· Компютър тип „копач на криптовалути“ за $ 3161 е най-скъпият артикул, закупен от българин през последните три години в Черния петък

Дори работата в офиса не може да попречи на българите да търсят добри оферти онлайн на Черния петък, показват статистически данни на eBay. Водещата в света платформа за пазаруване споделя информация за навиците на пазаруване на българите около намаленията на Черния петък.

Що се отнася до покупките на Черния петък на българския пазар, по-голямата част от тях обикновено се извършват от 12:00 до 14:00 ч., като обикновено пикът е между 11:00 и 13:00 часа. (През 2019 г., за разлика от предходните години, има и два пика в 2 ч. и 6 ч. сутринта!) Пикът на активното пазаруване е последван от спад в покупките (обикновено от 14 до 20 ч.), а след 20 ч. има нов ръст. Този модел се наблюдава през последните три години, от 2017 до 2019.

Що се отнася до каналите за онлайн пазаруване в eBay, на предходните Черни петъци се наблюдава нарастващата популярност на мобилното приложение: през 2019 г. 28% от всички артикули са закупени чрез него и 7% чрез мобилната версия на уебсайта, докато през 2017 г. това било съответно само 19% и 6%. Версията за настолни компютри остава основният източник за онлайн пазаруване на eBay на Черния петък, макар и с малък спад: през 2017 г. 76% от покупките са направени чрез нея, докато през 2019 г. е 65%. И така, виждаме, че българските купувачи постепенно откриват удобството на приложението.

Най-скъпите покупки през последните три години включват нов часовник Omega за 2 695 долара през 2017 г., компютър тип „копач на криптовалути“ на стойност 3 161 долара през 2018 г., а миналата година – професионален обектив Canon за 2 420 долара.

Най-популярните категории като обща стойност на закупените стоки на Черен петък са подаръци като ръчни часовници, технически продукти като лаптопи, смартфони и аксесоари, последвани от модни находки - дънки, рокли и обувки. Сред Топ 10 на популярните категории са също предметите, свързани с хобита, спорт и развлекателни дейности – риболовни въдици и макари, електронни четци, видеоигри.

Челната позиция на категорията Мобилни и смартфони през 2017 г. в класацията е заменена от Ръчните часовници през последните две години, но винаги остава в челната тройка.

ТОП 20 най-популярни категории (според общата стойност на закупените стоки)

2017 2018 2019

1 Смартфони 1 Ръчни часовници 1 Ръчни часовници

2 Ръчни часовници 2 Смартфони 2 Компютри, лаптопи и нетбуци

3 Дигитални камери 3 Разни 3 Смартфони

4 Разни 4 Компютри, лаптопи и нетбуци 4 Разни

5 Графични контролери и видео карти 5 Дигитални камери 5 Якета, палта и шлифери

6 Компютри, лаптопи и нетбуци 6 Якета, палта и шлифери 6 Обективи

7 Лаптопи Apple 7 Обективи 7 Маратонки и кецове

8 Конзоли за видео игри 8 Конзоли за видео игри 8 Дигитални камери

9 Мобилни телефони 9 Маратонки и кецове 9 Тонколони и субуфери

10 Lenses 10 Мобилни телефони 10 Мобилни телефони

Що се отнася до общия брой на продуктите, закупениот българи на Черния петък през изминалите три години, съвсем други категории оглавяват класациите. Модата и артикулите за лична грижа са сред най-популярните и желани артикули в класацията, оглавявана в трите последователни години от технологични аксесоари.

Top 20 most popular categories (in terms of overall number of items bought from the category)

2017 2018 2019

1 Кейсове и калъфи за телефони 1 Кейсове и калъфи за телефони 1 Кейсове и калъфи за телефони

2 Протектори за смартфон екрани 2 Чорапи 2 Протектори за смартфон екрани

3 Електрически крушки 3 Протектори за смартфон екрани 3 Кабели и адаптери

4 Инструменти за маникюр 4 Кабели и адаптери 4 Електрически крушки

5 Кабели и адаптери 5 Електрически крушки 5 Видео игри

6 Ръчни часовници 6 Колиета и медальони 6 Друго техническо оборудване и консумативи

7 Друго техническо оборудване и консумативи 7 Друго техническо оборудване и консумативи 7 Разни

8 Колиета и медальони 8 Ръчни часовници 8 Ръчни часовници

9 Разни 9 Слушалки 9 Стръв за риболов

10 Видео игри 10 Видео игри 10 Рокли

 

За предстоящия Черен петък в края на тази седмица eBay предоставя талон за отстъпка за клиентите си в цял свят, валиден за всички продуктови категории, освен нумизматичната. Талонът ще дава различни отстъпки в приложението и на уебсайта / мобилната версия на уебсайта, като максималната отстъпка ще бъде налична в приложението. Талоните ще бъдат активни от 09:00 ч. българско време на 27 ноември и ще спрат да функционират в полунощ на същия ден. Важно е да знаете, че всеки потребител ще получи възможност да осребри талона си само веднъж - или в приложението, или на уебсайта, или в мобилната версия на уебсайта.

Тъй като трафикът ще е значителен през целия ден, eBay предлага няколко съвета за Черния петък, за да сте наистина удовлетворени в края на деня:

- отделете си няколко дни за предварително преглеждане на продуктите, които искате да закупите, и ги маркирайте

- проверете какви са най-добрите възможности за доставка на избраните артикули

- проверете салдото на вашата платежна карта

- ако искате да се възползвате от възможно най-добрата отстъпка, предлагана от eBay, не забравяйте да инсталирате предварително eBay приложението

- бъдете бързи и поръчвайте преди изчерпване на количествата

- изгответе списък с алтернативни оферти в случай на изчерпване на количествата на желания от вас продукт

- ако на този ден няма да се възползвате от работа от къщи, но все пак предпочитате да пазарувате в работно време, дръжте новинарски или друг уебсайт отворен на вашето устройство и превключвайте между различните „прозорци“, за да не поставите под риск отношенията с колегите и ръководителите си

eBay ви пожелава приятно пазаруване на Черния петък!