Интернет връзката в дома или офиса може да бъде затруднена от фактори като дебели стени, множество свързани устройства или неправилното разположение на рутера. В такива случаи може да се наложи да се използва точка за достъп, за да се разшири обхватът на Wi-Fi мрежата и да се подобри нейната производителност.

Точките за достъп са по-евтини от рутерите и са по-лесни за настройка и управление. Те могат да се използват за създаване на отделни Wi-Fi мрежи за различни устройства или групи от устройства.

Ако имате проблеми с Wi-Fi връзката си, може да помислите за използване на точка за достъп. Това може да бъде евтино и ефективно решение за подобряване на качеството на вашата интернет връзка.

Днес ще разгледаме Tenda AC1200 Wave 2 Gigabit Access Point, модел i24. Това устройство изглежда като добър вариант за използване в дома или офиса, тъй като има максимален капацитет от 100 свързани безжично потребители и обхват до 300 m². Тези спецификации са доста впечатляващи за устройство с този ценови клас.

Точката за достъп има квадратна форма и е изработена от бяла пластмаса. На предния панел има LED индикатор, които показват състоянието на устройството.

От долната страна може да намерите Gigabit Ethernet порт, порт за захранване и бутона за RESET.

Точката за достъп изглежда качествено изработена и дизайнерски издържана, както са и останалите продукти до които имахме възможност да се докоснем в предните ревюта на продукти на Tenda. Пластмасата е качествена и устройството не се чувства евтино. В комплекта са ключени и монтажни скоби, ако искате да поставите точката за достъп на стената. 

Tenda i24 AC1200 Wave 2 Gigabit е чудесен избор на антрактивна цена с много функции. Тя поддържа честотите 2,4 GHz и 5 GHz, което я прави съвместима с по-стари устройства. Устройството ви дава възможността да създадете мрежа за гости е добра идея за партита и рождени дни, защото не е нужно да споделяте паролата си с гостите, а и можете да предпазите вашите сториджи и други споделени устройства от любопитни приятели. Точката за достъп може да обслужва до 100 потребители едновременно и има обхват от 300 m². По-напредналите потребители могат да добавят VLAN тагинг за SSID за допълнителна сигурност. Важно е да не пропуснем и възможността за PoE захранване, което ще ви позволи да захраните вашето AP директно през LAN порта, което пък ще премахне нуждата от допълнителни кабели, а и нерви за намирането на източник на електричество на тавана ви.

Техническите параметри на устройството:

Wireless стандарт 802.11a/b/g/n/ac(wave2)
Ethernet интерфейс  1 x 10/100/1000 Base TX
Скорост 2.4GHz: 300Mbps
5GHz: 867Mbps
Антени 2.4GHz: 2 x 4dBi
5GHz: 2 x 4dBi
Захранване DC: 12V 1A
Честотна лента 2.4GHz, 5GHz
Максимална сила на излъчване 2.4GHz: 23dBm
5GHz: 23dBm
Чувствителност 802.11b :-93 dBm
2.4 GHz 802.11n (MCS7):-73dBm
5 GHz 802.11a :-93 dBm
5 GHz 802.11n (MCS7) :-74 dBm
Максимална консумация на ток <11.5W
Основни функции

Контрол на достъпа
Регулиране на мощността на излъчване
MU-MIMO
WEP
WPA2

Специални функции

VLAN тагинг за SSID

Други

Hide SSID
AP isolation
RSSI Threshold
Diagnostics

Като заключение можем да кажем, че точката за достъп Tenda i24 AC1200 Wave 2 Gigabit с достъпната си цена предлага много функции и е добър избор за дома и офиса, където много потребители искат да се свържат към една и съща мрежа, към която биха имали проблем да се свържат при наличието на протимоземетръсни шайби, колони и други железобетонни стени "врагове" на WiFi.