За втори път имаме в ръцете си рутер – космически кораб предоставен от нашите приятели Tenda. Както се казва първото впечатление е най-важно, а в случая то е много добро. Виждаме отново иновативен и красив, съвременен дизайн. Цвета е бял, което придава изключителна елегантност. 

Спецификации

Рутера разполага с 4 антени, които ще направят възможно предаването на до 1200Mbps през 5GHz и до 570Mbps през 2.4GHz. Както вероятно сте забелязали още от заглавието на ревюто Tenda RX3 ще ви изненада и с поддръжката на WiFi 6, което ще позволи на всички поддържащи стандарта устройства да работят на максималния си капацитет! Под капака си рутера разполага с 4-ядрен Broadcom процесор работещ на 1.5Ghz. Достатъчно мощен процесор, който комбиниран с технологиите MU-MIMO + OFDMA ще подобри осезаемо бързината на мрежата ви, ще намали лейтънсито (латентността) и ще ви позволи да свържете до 35-45 клиенти едновременно без това да се отрази на бързината. BSS технологията пък ще намали възможно най-много смущенията от съседни мрежи с близък канал на излъчване. Благодарение на WiFi6  и Target Wake-up ще намалите консумацията на батерия на вашите свързани през WiFi устройства, като така ще увеличите и живота на самата батерия. Сигурността на мрежата ви пък се гарантира от поддръжката на WPA3.

Представяне

Tenda RX3 AX1800 разполага с общо 3 LAN порта с максимална скорост от 1Gbps, както и WAN порт със същата. Рутера се захранва със стандартните за повечето рутери 12W.

Тест на скоростта на разстояние от 1м. при скорост предоставена от доставчика 250Mbps (Скорост по кабел около 220-229Mbps)  на 5Ghz:

Тест на скоростта на разстояние от 10м. и тухлена стена при скорост предоставена от доставчика 200Mbps (Скорост по кабел около 220-229Mbps) на 5Ghz:

Изводи

Tenda RX3 AX1800 е изключително достъпен рутер от среден клас с поддръжка на най-новите технологии в WiFi света. За цената си от около 120лв ще се сдобиете с един елегантен домашен рутер, благодарение на който ще се радвате на 4K филите си без досаден буферинг, а защо не и на безпроблемен стрийм в Twitch…

Благодарим на Tenda за предоставеното за тест устройство!