Достъпа до безжичен високоскоростен интернет вече не е предизвикателство поради постоянните иновациите, които се случват на мрежовия пазар. Новите Wi-Fi рутери позволяват все по-високи и стабилни скорости. 
Tenda наскоро пусна новия си модел AC23 AC2100 Dual Band Gigabit Wi-Fi рутер, който според Tenda осигурява страхотно потребителско изживяване. Време е да разгледаме модела по-подробно, за да се убедим в казаното от тях.

Изработка и визия

Wi-Fi рутерът е изработен от качествена пластмаса с черен цвят и форма на черупка. Рутерът има привлекателен дизайн и няма как да не го харесате. Освен това Tenda AC23 има 7 външни антени всяка по 6 dBi, което го кара да изглежда така, сякаш може да достигне бързи скорости само по външния си вид. 

Спецификации
Снимка

Tenda AC23 е мощен рутер, оборудван с набор от най-търсените функции. Tenda AC23 AC2100 е двубандов гигабитов безжичен рутер и работи както на 2,4 GHz, така и на 5 GHz. Поддържа  802.11 ac wave2 и може да осигури скорост до 2033 Mbps (300 Mbps за 2,4 GHz и 1733 Mbps за 5 GHz).

Рутерът има една страхотна функция, която е много необходима в днешно време, а именно 4×4 MU-MIMO за честотната лента от 5 GHz. MU-MIMO означава „Множество потребители – множество входове, множество изходи“. С помощта на тази функция можете да свържете няколко устройства едновременно без да има забавяне в скоростта. Можете да играете вашите игри или да гледате филми без буферинг.

Седемте антени по AC23 осигуряват по-широк обхват и улесняват проникването на сигнала през стени.

Представяне

Tenda AC23 е оборудван с три LAN порта, които осигуряват достъпа до капацитет на предаване до 1000 Mbps.

Рутера използва и Beamforming+ за превъзходна и по-надеждна връзка. Beamforming+ определя къде се намира свързаното устройство и фокусира по-силен сигнал към него.

AC23 има и функция за родителски контрол, с която можете да контролирате онлайн присъствието на вашите деца. С тази функция можете да добавите времеви ограничения към всяко  устройство свързано с рутера, и можете да блокирате опасните сайтове за всяко от тях. Това е доста добра функция за онези родители, които искат децата им да са в безопасност онлайн.

Тест на скоростта на разстояние от 1м. при скорост предоствена от доставчика 250mbps. на 5Ghz:

Тест на скоростта на разстояние от 10м. и тухлена стена при скорост предоствена от доставчика 250mbps. на 5Ghz:

Инсталиране, функции, настройка и тестване

Tenda AC23 се инсталира по стандартен за рутер начин. За старта е необходимо да включите WAN кабела, който идва от вашия доставчик към синия порт на рутера. По подразбиране устройството е настроено да търси IP адрес по DHCP протокол. Можете разбира се да зададете такива и ръчно, както и да свържете рутера като VPN клиент. За да извършите изброените настройки е необходимо след включването на рутера към електрическата мрежа да свържете и компютъра си към него посредством предоставения в комплекта LAN кабел или по WiFi. След като свържете компютъра си към рутера можете да достъпите всички настройки като въведете в браузъра си 192.168.1.1 (ако не се отвори уеб интерфейса за настройки опитайте със 192.168.0.1).
В настройките можете да намерите екстри като Guest Network, с помощта на която може да създадете мрежа за гости, която няма да позволи на устройствата на гостите ви да достъпват основната ви мрежа, където биха могли да бъдат свързани NAS устройства, принтери и подобни. Друга полезна екстра е филтрирането на устройства по MAC адрес, с което можете да зададете на кои мак адреси е разрешено да се свързват с вашата мрежа. 
В Tenda AC23 не липсва и настройка грижеща се за околната среда. Можете да настройте вашият рутер да заспива, когато усети, че липсва активност и така да спестявате ел. енергия.
Вграденият firewall пък ви пази от DDOS атаки!

Изводи
Tenda AC23 е рутер с красив дизайн и изключително достъпна цена въпреки многото си плюсове. Можете да намерите AC23 на цена под 120лв в търговската мрежа. Не липсват обаче и минуси. Такива според нас са липсата на още един допълнителен LAN и вместо стандартните 4 порта, той разполага с 3 такива. Друг проблем е, че Tenda AC23 не поддържа WiFi6. До тук с минусите. Все пак сме длъжни да споменем и тях!

Благодарим на Tenda за предоставеното за тест устройство!