Ревю: Tenda Nova MW3

Mesh Wi-Fi комплектите са единственото нещо, което трябва да имате предвид, ако искате да получите надежден Wi-Fi във Вашия дом. 

Същността на Mash е изключването на Wi-Fi на текущия Ви рутер и свързването на меш система съставена от различен брой ноудове (точки) в зависимост от площта на Вашия дом, които безжично се свързват помежду си и увеличават покритието, за да осигурят по-надеждна и бърза Wi-Fi връзка, отколкото обикновен рутер, дори от най-новите модели 802.11ac не може да предостави.

За съжаление обаче много Mesh комплекти са доста скъпи и често са насочени към масивни домове или големи офиси, а не към по-скромните жилища, в които живеят повечето от нас.

Nova MW6 на Tenda може да се счита за скъпа, въпреки че все още е един от най-достъпните мрежови комплекти, които сме срещали, струвайки около 300лв за комплект с три ноуда (точки). Tenda обаче стига още по-далеч с Nova MW3, произвеждайки най-достъпните мрежови комплекти от две и три части, които сме виждали досега на цена от едва 100лв.

Дизайн и характеристики

MW3 прилича много на MW6, с подобен кубичен дизайн, излят от бяла пластмаса.

Маршрутизаторите MW3 са малко по-малки - само 90 мм от всяка страна - и имат по-меки, заоблени ръбове.

Но, както при MW6, качеството на изработката изглежда малко евтино, а леката пластмаса се чувства доста крехка, така че вероятно трябва да държите MW3 далеч от обсега на малките обитатели на Вашия дом, които може да ги объркат с големи Lego тухли.

Ниската цена неизбежно означава, че маршрутизаторите MW3 също имат доста скромни спецификации, осигурявайки двулентови 802.11ac Wi-Fi в 2,4GHz и 5GHz обхвати, с максимална скорост до 800Mb/s.

Това е скромно в сравнение с по-скъпите съперници, като Netgear Orbi или Linksys Velop, но все пак би трябвало да е повече от подходящо за хора, които просто искат да сърфират в мрежата и да гледат Stranger Things в Netflix. Да не забравяме все пак, че за постигане на почти всички ваши интернет нужди са достатъчни дори скромните 100 мегабита.

Преглед на Tenda Nova MW3

Eдин от големите минуси на MW3 е липсата на Gigabit Ethernet портове. Налични са само чифт 10/100 Ethernet портове на всеки един от нодовете. Ако домът ви е снабден с оптичен гигабитов интернет и държите да го ползвате и безжично, тогава ще ви е необходим Tenda MW6, снабден с гигабитова поддръжка.

Също така трябва да помним, че както повечето мрежови устройства - MW3 не включва модем, така че ще е необходим един от наличните Ethernet портове, за да свържете първия ноуд към Вашия съществуващ широколентов модем или рутер . Няма и USB порт за свързване и споделяне на принтер или USB твърд диск, въпреки че това е приемлив компромис предвид изключително ниската цена на MW3 и покритието от 200+ квадрата.

Приложения и използваемост

Въпреки изключително ниската си цена от едва 100лв от Tenda са се постарали да улеснят свързването и настойката на устройствата да бъде възможно най-елементарна и всеки техен клиент да се справи без особени затруднения. 

Приложението Tenda Wifi налично в Google Play и Apple Store ви води през процеса на инсталиране на първия рутер (основния ноуд). Подканва Ви да промените името и паролата по подразбиране за новата мрежа, за да засилите сигурността.

Настройването на други рутери(вторични ноудове) е още по-лесно, тъй като просто ги включвате в електрическата мрежа и приложението автоматично ги открива вместо Вас и ги свързва към основния ноуд.

Приложението предлага и някои полезни опции, като възможността за създаване на мрежа за гости или настройка на родителски контрол, който ограничават достъпа до интернет за определени устройства в определени часове.

Пърформънс

С основния ноуд, свързан с моя Linksys EA6900 рутер, мрежата на MW3 поддържа средна скорост от около 360Mb/s, когато се свързва с устройства наблизо в същата стая. Разбира се, меш Wi-Fi системи не са свързани само със скоростта, тъй като основната им цел е да разширят обхвата и надеждността на вашата wifi мрежа. Истинският тест беше да се види как MW3 се справя в най-отдалечените части на къщата - където сигналът от досегашния ми Linksys рутер е толкова слаб, че обикновено разчитам на LAN кабел, за да осигуря Ethernet връзка за устройствата там.

Бях доволен да видя, че MW3 успя да постигне постоянна скорост от 100Mb/s, а още по-приятна изненада беше фактът, че имам WiFi в двора. Разбира се там скоростта беше около 30-50Mb/s и връзката в необходимите за мен части от двора беше достатъчно стабилна, за да стриимна филм от Plex.

Този комплект от две части е проектиран да покрива площ до 200 м2, което би трябвало да е добре за повечето малки и средни домове в България. Ако имате нужда от по-широко покритие за по-голям дом - или може би за дом, разположен на два или три етажа - тогава има комплект от три части, който е подходящ за площи до 300 м2 за все още много конкурентна цена от около 200лв.

Заключение 

За по-малките домове - което е нормален дом тук във България - MW3 е идеално решение за стабилен Wi-Fi сигнал, който да покрива целия ви дом - и вероятно вашата градина/двор в зависимост от стените и количеството железобетон - най-големия враг на WiFi технологията. 

Благодарим на TENDA за предоставения продукт за ревю.

 

Авотр: Екип ТВНОВИНИ. 

Тагове:
Tenda РЕВЮ