В Англия искат пълна забрана на миниатюрните мобилни телефони.
Министърът на правосъдието на Великобритания Дейвид Лидингтън иска да бъде наложена пълна забрана на продажбата на миниатюрни мобилни телефони в страната.

Причината е, че в последно време властите са забелязали масова контрабанда на модела Beat the BOSS в затворите. Устройството се продава онлайн за 25 лири, но в затворите цената му достига до 500 паунда, което го превръща в златна мина за контрабандистите.

Охраната в английските затвори е заловила около 20 000 нелегални телефона и SIM карти през 2016, а около една трета от тях са били именно Beat the BOSS. В момента различни сайтове предлагат телефони, които имат съвсем миниатюрни размери, а някои от тях са дори с големината на стандартно дамско червило.

Онлайн търговците ги рекламират като без почти никакво съдържание на метал и поради това не биват засичани от детекторите за метал при проверките в затворите. Дейвид Лидингтън заяви в реч, че точно този тип телефони очевидно се произвеждат именно с цел нелегално използване в затворите.

Той апелира към търговците да прекратят предлагането на подобен тип продукти, а от eBay вече обявиха, че преди месеци са свалили всички обяви за такъв тип продукти. В същото време властите обмислят и други мерки за борба с миниатюрните телефони в случай, че търговците не прекратят доброволно продажбите им.

it.dir