TWS (True Wireless Stereo) слушалки са тези модели, които ви позволяват да слушате и комуникирате свободно, без да сте ограничени от кабели. Следващо ниво на комфорт дава технологията за активно шумопотискане (ANC), благодарение на която можете да се потопите в света на музиката напълно необезпокоявани дори и в шумна среда. През 2020г. Huawei представи първите по рода си слушалки с интелигентно динамично шумопотискане – HUAWEI FreeBuds Pro, издигайки TWS изживяването на следващо ниво, а наскоро компанията представи и отлично балансирания като цена и качество модел FreeBuds 4i – TWS слушалки с активно шумопотискане на препоръчителна цена 149 лева.

Интересна част от тяхната разработка се случва в беззвуковата стая в аудио лабораторията на Huawei. Тя се използва за събиране на звукови данни при изключително прецизни акустични тестове. В същността си това е стая, която поглъща отражението на звука вътре, както и това от външната среда и осигурява необходимата симулационна среда за тестове и проверка на параметрите на звуковите вълни.

Беззвуковата стая на Huawei е разположена под земята, за да се осигури възможно най-тиха среда. Дебелите стени и шумозаглушителите, поставени във вентилационните тръби, предотвратяват проникването на външен шум.

В специалната стая реално няма никакви стени, под или таван. Вместо това, цялото помещение е покрито с панели, които поглъщат и намаляват шумовете. Те са изработени от звукопоглъщащи материали и имат клиновидна форма, на чиято повърхност са разположени малки отвори, които поглъщат и ограничават отражението на звука.

Човешкото възприятие за звук не зависи само от ухото. То се влияе и от структурата на ушната мида, ушния канал и други части на тялото. Когато звукът навлезе в човешкото ухо, той се обработва по редица начини, включващи пречупване, дифракция и инфлексия, преди да бъде усетен от мозъчните нерви. След това мозъкът прецизно определя ориентацията, тона и силата на звука.

С цел прецизно да се улови влиянието на тези процеси върху усвояването на звука, беззвуковата стая е оборудвана със специализирана техника за симулации, която представлява модел на човешка глава със записващо оборудване, която симулира ушна мида и ушен канал. Два микрофона, поставени в ушния канал на модела (близо до ушния барабан) пресъздават всички ефекти, които има звукът върху човешкото ухо.

В допълнение, беззвуковата стая е снабдена и с високоговорители, които са позиционирани в различни посоки и могат да възпроизведат всякакъв тип звук. Инженерите, които провеждат тестовете, пресъздават широк спектър от звуци, които се срещат в ежедневието. Шумът се улавя от специализираната техника за симулации, за да се тестват и проверят нейните акустични характеристики.

Преди HUAWEI FreeBuds 4i да бъдат представени на пазара, инженерите на Huawei са тествали ефективността на активното шумопотискане на слушалките при едни от най-често срещаните ситуации в ежедневието като например пътуване в метро или посещение на препълнено кафене, за да гарантират, че слушалките осигуряват оптимален комфорт по всяко време.

Беззвуковата стая е само една от многото лаборатории на Huawei, които ежедневно провеждат подобни научноизследователски дейности. Аудио отделът на Huawei притежава шест центъра за изследователска и развойна дейност, които са разположени из целия свят и в тях работят повече от триста аудио инженери. В Европа, където подобни изследвания бележат най-голям напредък, Huawei е разработила няколко лаборатории, сред които са немският Acoustic Research Center, който провежда изследвания за създаване на алгоритъм за шумопотискане с помощта на изкуствен интелект, и финландската лаборатория Multimedia Audio Lab, която анализира различните акустични характеристи в аудио продуктите.

Благодарение на тази силна технологична основа, Huawei имаше възможността да представи повече от 30 аудио продукта в 5 различни аудио категории само за последните 3 години. Компанията непрекъснато инвестира в научни изследвания и иновации в повече от четири области, които са ключови за подобряването на аудио изживяването: комфорт, шумопотискане, качество на звука и безжична свързаност.

Представените наскоро HUAWEI FreeBuds 4i са TWS слушалки с активно шумопотискане и отличен живот на батерията, позволяващ до 10 часа непрекъснато възпроизвеждане на музика. Един от големите пробиви при тях е, че подобен продукт се предлага на цена под 150 лева, което прави модерните аудио технологии и техните предимства в ежедневието ни достъпни за много по-широка аудитория.