Деца от цял свят провеждат изненадващи научни експерименти по канал Da Vinci, за да научат повече за научни понятия като равновесие, статично електричество, повърхностно напрежение, електромагнитно поле, гравитация и много други – всеки делничен ден в 7.00 и 14.30 ч. през февруари в поредицата „Доказано от опит“. Във всеки епизод едно дете се представя откъде е и задава научен въпрос. С помощта на опитен асистент децата намират отговора, като провеждат експерименти, които всеки може да направи у дома.


Единадесетгодишният Аунг от Мианмар се чуди защо огромните куполи на храмовете не се сгромолясват. За да разбере, той изгражда мост от макарони, ходи по яйчени черупки и научава всичко за триъгълниците.
Единайсетгодишният Якоб от Швеция обича да плава, но си задава въпроса как е възможно камъните да потъван, а корабите не? За да разбере, Якоб прави всякакви забавни тестове около и във водата.

 

Еликана от Кения е много ядосан на бракониерите, които незаконно избиват слоновете заради техните бивни. Той се чуди не могат ли слоновете да избегнат опасността, просто отлитайки като самолети и затова прави експерименти, за да разбере какво е нужно, за да се лети.  

Раянан и родителите му живеят в близост до стартовата площадка на Европейския космически център във Френска Гвиана. Момчето експериментира с действие/противодействие и изгражда своя собствена, много готина ракета. 
Иван е от Нидерландия и е запленен от светкавиците – прави всякакви експерименти със статично електричество, като го използва, за да направи камбана и да накара предмети да се носят по водата... Ще успее ли обаче да създаде светкавици, мощни като истинските?

Кадир от Турция е направил свой собствен робот. За да го задвижи, той превръща медна жица и батерия в магнит и създава електромотор, както и собствена крушка. Дали роботът му щу оживее?


 Малката Мона се тревожи за пластмасовите отпадъци в Амстердам и затова тя показва как те може да не се изхвърлят, а да се използват, като разтапя стара пластмаса и я оформя в красива ваза. Ще успее ли Мона да превърне своя град в по-чисто и по-хубаво място без пластмасови отпадъци?

Петра от Швеция обича горски плодове, но се чуди защо някои от тях са толкова кисели. За да разбере, тя пише тайно послание с кисел боровинков сок и предизвиква силни гърмежи в тъмното, защото това е единственият начин да научи причината!

За да разбере защо летата в Швеция са толкова светли, а зимите толкова тъмни, 12-годишната Аманда създава свой слънчев часовник и променя посоките, в които растат картофените растения.

Малката Чайен обича да сърфира и знае колко опасни могат да бъдат вълните. Чрез различни опити тя научава какво всъщност представляват вълните. Дали това ново познание ще й помогне да създаде най-красивата вълна? Приятелят й Стан пък е уиндсърфист и смята, че колкото по-силен е вятърът, толкова по-добре! Експериментирайки, той се научава да скача възможно най-високо с помощта на необикновените сили на вятъра.

 

Себастиан от Чили се чуди как водата се превръща в пара или сняг. Той прави гейзер с безалкохолна напитка, но дали той ще може да изригне толкова високо като истинските?

Зои е част от циркова трупа и обича въздушната акробатика. Щом падне, я хващат точно преди да се удари в земята. Заедно със Зои можете да научите повече за гравитацията - как действа тя и може ли да я изстреля към звездите?
Джеферсън от Чили иска да види звездите и е решен да направи свой собствен телескоп. Той експериментира с лещи и създава прожектор за своя смартфон. Ще успее ли? 

12-годишната Морийн живее във ферма за лалета в Холандия и когато се разхожда сред тях, тя редовно забелязва капки вода върху листата на лалетата. За да разбере защо се появяват, тя прави експерименти и научава понятието „повърхностно напрежение“.

Изабел живее на баржа и притежава собствен компас. Но как действа той?  С няколко експеримента Изабел научава всичко, което може да се знае за магнитите.

Тристан от Амстердам прави чудесни трикове със своя велосипед. Кое го прави такъв майстор? В „Доказано от опит“ Тристан експериментира и демонстрира какво означава понятието „равновесие“.

Гледайте „Доказано от опит“ по Da Vinci през февруари – всеки делничен ден в 7.00 и 14.30 ч. – и  чрез експерименти разберете по забавен начин какво всъщност се крие зад научните понятия!

Тагове:
Da Vinci