На 9 февруари, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Мигът на тишината – година по-късно“. Документалният филм с автор журналистката от БНТ Айше Сали показва възстановяването на Турция след опустошителното земетресение в страната на 6 февруари 2023 г., довело според официалните данни до над 50 хиляди жертви и стотици разрушени сгради.

В Кахраманмараш – един от най-тежко засегнатите турски градове, 68 хиляди души продължават да живеят в 55 фургонени квартала. В един от тях Айше Сали се среща със семейство, спасено изпод развалините – мъжът е прекарал четири часа под бетона, а жената – девет. Филмът проследява и съдбата на управителя на един от фургонените лагери. Това е Али Каба, загубил сестра си заедно с нейните деца на 6 месеца и 6 години. Той разказва за болезненото възстановяване, за решението му да започне да работи и да помага на хората, за да се справи с болката от загубата.

Към Кахраманмараш са насочени голяма част от даренията от България, затова екипът на БНТ говори и с директора на Гражданската защита (AFAD) за региона, чрез която тази помощ е достигала до нуждаещите се.
Айше Сали се връща и в Адана, където в един от фургонените лагери се среща с четиричленно семейство, което обитава площ от 20 кв. м. В града почти няма жилищна сграда, в която да не се предлагат апартаменти – хората от високите етажи искат да се преместят на по-ниско, а има и такива, които продават домовете си заради лошите спомени от земетресението.

Режисьор на документалния филм „Мигът на тишината – година по-късно“ е Станислав Терзиев-Стенли, оператори са Миглена Гайдарова и Огнян Колчаков, монтаж – Ара Хугасян.
 
Гледайте „В кадър“ в петък от 22:00 ч. по БНТ 1