Поредицата "Крадци на история" е увлекателно разследване на това как търговията с крадени антики и произведения на изкуството се е превърнала в основен източник на доходи за престъпни синдикати, банди и терористи по цял свят – от 5 ноември, всяка неделя в 22.00 ч. Безценни древни съкровища, изтръгнати от земята. Безценно изкуство, изтръгнато от стените. Това е съвременна трагедия, тъй като някои от най-великите постижения на човечеството са сведени до нивото на забранени стоки. Това е свят на задкулисни сделки и измами с високи залози.

"Крадци на история" повдига за първи път завесата, збулваща тази глобална престъпна вълна, която унищожава световното културно наследство и пълни банковите трезори на някои от най-върлите световни престъпници.

Всеки епизод от поредицата разглежда различни казуси, като разследва как и защо всички – от "Ислямска държава" до китайските триади – са се включили в тази престъпна дейност и защо международните правоприлагащи органи са решени да я прекратят, но често са безсилни да действат.

Това е черният пазар, за който никой не иска да говори. Защо? Защото желаната стока, доставена от този незаконен бизнес, украсява стените на най-богатите и заема подиумите в най-големите музеи в света, но никой не иска да попита откъде идва.

Поредицата "Крадци на история" документира историята на някои от най-големите изчезнали произведения на изкуството в света. Как и кога са изчезнали? Кога са се появили отново? Ако изобщо се знае... колко струват... и кой е платил за тях?

Престъпленията се извършват в свят, който правителствата не могат или не желаят да засегнат. И те все още се случват. В много случаи генерираните приходи отстъпват само на продажбата на наркотици. Когато ИДИЛ контролираше Сирия и Северен Ирак, се изчисляваше, че всяка година ислямската терористична организация е прибирала по 150-200 млн. щатски долара от незаконната търговия с откраднати артефакти.